Zabavne igre kada ste zatvoreni u kući: jer kreativnost nije ograničena prostorom!

Uvek će postojati trenuci kada cela porodica, usled određenih okolnosti, mora provesti određeno vreme unutar svog doma. Roditelji sa malom decom obično na ovaj period gledaju sa malom dozom nezadovoljstva, što je sasvim normalno. Svi roditelji znaju da su deca + kuća + višak energije obično kombinacija koja rezultira u dečijim tantrumima i neurednoj kući. Ali, da li zaista mora biti tako? Naravno da ne! Vaša deca mogu, na efikasan i prikladan način, da istroše svoju energiju u vašem domu, a da se pritom ne napravi haos, ako znate kako da se na valjani način organizujete. Obično se roditelji, kada su deca primorana da ostanu unutar kuće, okreću navici da prosto daju deci igračke ili digitalne uređaje očekujući od njih da se tako sama zanimaju. Ovo nije produktivno jer ne razvija odnos između roditelja i deteta, i ne predstavlja efikasan način da deca istroše svoju energiju. Baš zato, mi danas predlažemo dve zanimljive igre koje uključuju celu porodicu, prikladne su i za veoma malu decu i podrazumevaju da deca aktivno koriste svoje moždane vijuge i fizičku snagu, na način koji je njima zabavan.

Pa da počnemo. Prva igra se zove “Lov na kockice” i predstalja zaista dobar način da se deca zabave dok im se razvijaju sposobnosti opažanja. Što se tiče materijala, za ovu igru su potrebna četiri komada obojenog papira, svaki različito obojen, i oko 20 komada kockica raznih boja, koja odgovaraju bojama papira. Pre početka igre, papiri se stavljaju na ravnu površinu i predstavljaju mesto gde se ostavljaju nađene kockice. Roditelji trebaju da, dok deca ne gledaju, sakriju kockice svuda po stanu. Zatim se deci daje zadatak da za određeno vreme probaju da nađu što više kockica. Nakon što deca pronađu kockicu, treba da je vrate na papir koji se podudara u boji. Kada deci bude dosta traženja kockica, roditelji mogu da ih izazovu da naprave što fascinantniju kulu od kockica. Taman dok mama i tata u miru piju šoljicu kafe - pun pogodak!).

Druga igra se zove “Kocka aktivnosti”, interaktivna igra u kojoj deca i roditelji aktivno koriste svoje fizičke sposobnosti. Da bi igra mogla da počne, treba da se napravi takozvana “interaktivna kocka aktivnosti”, koju će roditelji sa decom zajedno praviti od papira. Na svakoj strani kocke treba da se napiše određena aktivnost, napisana na način kako bi aktivnost zvučala zanimljivo i zabavno deci. Ako želite da igra ima veći broj aktivnosti, možete napraviti više kocki. Neki primeri za imenovanje aktivnosti mogu biti; „trčite kao gepard“, „skoči kao žaba“ i slično. Imenovanje aktivnosti bi trebalo da zavisi od uzrasta deteta, i cilj je da se aktivnost nazove tako da bude što privlačnija detetu. Nakon što je kocka napravljena, igra može da počne. Nakon što učesnik igre baci kocku i vidi naziv, ima zadatak da učini datu aktivnost. Što su aktivnosti blesavije i smešnije, više će smeha i zabave biti. Ova vrsta igre zaista ne ograničava maštu, što daje mogućnost da se ova igra igra iznova i iznova, sa manjom šansom da dosadi deci.

Upamtite: Ove dve igre predstavljaju samo dve opcije koje mogu da zabave vas i vaše dete. Opcije za animiranje dece dok su u kući praktično su beskonačne, potreban je samo trud da se nađu i volja da se sprovedu. I verujte nam, biće vam drago što ste odvojili nekoliko sati da biste igrali ove igre zajedno sa decom, ne samo zato što je vaša kuća bila pošteđena od nereda i vikanja nezadovoljne dece, nego i zbog pozitivnih efekata na dečije vaspitanje i njihov psihofizički razvoj.

Pričoplet uredništvo 

Knjiga "Pričoplet Prvi"

 

 

Knjiga "Pričoplet Drugi"

 

 

Izreke

"Često malena varnica veliku vatru užeže "

Informišite me o novim člancima

Traži

Svi članci