Igre za svaku priliku: za unutra i za napolje

Igra je jedan od ključnih faktora života svakog deteta. Nije ni čudo, jer, dete preko igre razvija svoje moždane vijuge, komunikacijske veštine, sklapagradi odnos sa roditeljima, uspostavlja nova prijateljstva, i upoznaje svoju okolinu. Upravo zato način igre i količina vremena provedenog u igri ne treba biti ograničeno niti organizovano na neadekvatan način. Kada su u pitanju deca, ona stalno imaju potrebu za novim skustvima, pa, baš zbog toga, potrebno je uvesti više mašte u osmišljanju i sprovođenju igre. Iako su igre kao što su: školica, žmurke, dobacivanje loptom i slično stare dobre igre kojima se deca sa zadovoljstvom vraćaju, valjano je da se deca upoznaju sa novim tipovima igre kako ne bi izgubili i samu potrebu za igranjem usled stalnog ponavljanja istih igara. Baš zato, u ovom članku ćemo vam predstaviti dve grupe igara koje su inovativne i zabavne: jednu grupu koja se može igrati unutar doma, i jednu grupu koja se sastoji od igara koje možete igrati u parkiću ili dvorištu. Pa da počnemo!

Počinjemo sa grupom igara koje se igraju unutar doma. Prvu igru nazivamo “odbojka sa balonom”. Najpre prvo treba da se napravi mreža tako što ćete zavezati komad žice između dve stolice. Kao loptu igrači će koristiti najobičniji balon. Kao u pravoj odbojci, igrači treba da se podele u dva tima i dobacuju sa balonom preko mreže. Tim koji ima više poena, tj. koji ima manje slučajeva u kojima im je balon pao na pod, pobeđuje. Ova vrsta igre poboljšava fizičku spremnost deteta i odličan je način da deca istroše svoju energiju na efikasan i bezbedan način. Ova igra, pored toga što predstavlja odličan fizički trening za decu a i roditelje, propagira i zdravo takmičarsko ponašanje kod dece i timski rad.

Sledeća igra se zove “hokej sa balonom”. Uzmite mali dečiji hokejski štap ili napravite svoj vlastiti od kartona i upotrebite ga da balon bacate u mrežu (koja može biti korpa za veš ili nešto slično). Pre nego što počnete podelite se u dva tima. Deca vole ovakav tip igre zato što im je fascinanto da koriste nesvakidašnje rekvizite za sport. Upravo zato ova igra rezultira u poboljšanju moždanih funkcija deteta.

Treća igra se zove “Lavirint nemoguća misija”. Pomoću papira ili trake roditelji neka naprave zapetljani lavirint u hodniku kroz koji će se kretati deca. Neka težina lavirinta bude prilagođena uzrastu deteta. Nakon što napravite lavirint, pustite decu da puze i preskaču prepreke do druge strane hodnika, tj cilja. Ova igra je jedna od najvoljenijih kod dece, jer deca obožavaju izazove i inovativne igre gde koriste svoje fizičke sposobnosti. S obzirom na to da je lavirint napravljen od mekanih materijala, ne morate da se brinite o eventualnim povredama, što je glavna briga roditelja kada je u pitanju rigopozna fizička aktivnost dece.

Sada prelazimo na grupu igara koje mogu da se igraju u parkiću ili dvorištu. Prvu igru koju ćemo pomenuti jeste “trka torbi”. Sve što vam je potrebno za ovu igru su par torbi. Označite cilj, nek deca zakorače u torbe i trka može da počne. Naravno, ako nemate velike torbe, vreće za spavanje, takođe, mogu da se koriste.

Sledeća igra se zove “lov na blago”. Sakrijte nekoliko nagrada u dvorištu i nacrtajte mapu koju će deca pratiti da bi ih pronašli. Traganje za blagom im možete otežati tako što će te šifrovati celu mapu, ili je pružiti u formi zagonetki. Ovo je igra koja izuzetno efikasno razvija inteligenciju i timski rad.

Poslednja igra na našoj listi se zove “Jurnjava sa lampama”. Za ovu igru vam trebaju samo nekoliko ručnih lampi. Ova igra je super ako imate veliko dvorište, gde deca mogu da se skrivaju. Igrač koji traga za drugima “pronalazi” ih tako što uperi lampu u njih.

 

Nadamo se da ste uživali u našoj mini listi igara, i nadamo se da će te ih isprobati uskoro!

Pričoplet uredništvo

Knjiga "Pričoplet Prvi"

 

 

Knjiga "Pričoplet Drugi"

 

 

Izreke

"Zaklela se zemlja raju da se svake tajne znaju "

Informišite me o novim člancima

Traži

Svi članci