Zdrava porodica = zdravo dete

Svedoci smo vremena u kojem je sve više gojazne dece i sve više oboljenja koja do pre 30 godina nisu pogađala decu. Sve je to posledica nezdravog načina života i nezdravog globalnog pogleda na zdravlje. Međutim, bez obzira na trendove, porodica je ključni faktor i polazna tačka od koje sve potiče, pa tako i zdrav način života. Evo nekoliko saveta za povećanje aktivnosti vaše dece.

 

DAJTE PRIMER

Uvek treba dati dobar primer. Deca, a posebno mlađa deca, imaju prirodan instinkt da slede svoje roditelje i kopiraju njihovo ponašanje. Ukoliko vi vodite računa o svom zdravlju i ono vam je prioritet, takvo ponašanje će usvojiti i vaša deca. 

 

URADITE TO ZAJEDNO

U današnjem svetu gde je sve previše isplanirano moramo biti sigurni da obezbeđujemo dovoljno vremena koje provodimo sa decom. Ima li boljeg načina za zdravu fizičku aktivnost nego da se fizičkom aktivnošću bavite zajedno sa decom. To može biti i kroz igru. Naročito ukoliko su deca manja, svakako pri bilo kojoj aktivnosti morate biti uz njih, pa zašto onda samo da prisustvujete? Aktivirajte se i pretvorite igru u korisnu aktivnost.   У данашњем препланираном свету морамо бити сигурни да проводимо квалитетно време са својом децом. Има ли бољег начина него бити активан заједно. Будући да деца не могу сама да лутају комшилуком, родитељи морају да се играју са њима.

 

NEKA BUDE ZABAVNO

Možete uključiti muziku. Dizajnirati poseban prostor za tu aktivnost. U osnovi svega je samo igra, međutim, obezbedite im igračke koje podstiču aktivnost dok se deca igraju. Za veću decu za ozbiljniju aktivnost, tu su bicikli, štapovi za hokej, reketi za tenis, razne lopte, dok za manju decu to mogu da budu automobili na pedale, ili bicikli sa pomoćnim točkovima.    

 

RAZVESELITE IH

Stvorite pozitivno okruženje pružanjem ohrabrenja i podrške. Pomozite im da pronađu sport ili aktivnost koja im najviše odgovara jer će to pozitivno uticati na njihov razvoj i samoevaluaciju. Prisustvujte njihovim sportskim događajima i dajte im do znanja da vam je to bitno, da ste vi njihov najveći obožavalac bilo da su u timu koji pobeđuje ili u onom koji gubi. Važno je da je dete dalo sve od sebe i da je odlično odigralo svoju ulogu na tom događaju.

 

ISKLJUČITE TV

Vrlo je važno ograničiti vreme koje će dete provesti gledajući TV ili igrajući igrice na kompjuteru, tabletu ili mobilnom telefonu. Međutim, klasična zabrana može imati kontra efekat. Naučite da im ograničavate štetne aktivnosti na pozitivan način. Ako su deca ljuta što ste im oduzeli mobilni telefon ili isključili TV potrudite se da im dokažete da ste to uradili zbog nečeg zabavnijeg i boljeg. I obezbedite im zdrav način za provođenje slobodnog vremena.
Dogovorite sa njima vreme u kojem mogu da gledaju TV, igraju igrice i slično. I nikad ne odstupajte od  tog tajminga. Neka to bude dogovor a ne vaš uslov ili naređenje.

 

Ukoliko dodate više fizičke aktivnosti u vašu svakodnevicu, svi ćete se bolje osećati, a što je najvažnije, na taj način oblikujete detetov zdrav način života.

 

 

Knjiga "Pričoplet Prvi"

 

 

Knjiga "Pričoplet Drugi"

 

 

Izreke

"Nevolja svačemu čoveka nauči "

Informišite me o novim člancima

Traži

Svi članci