Mokrenje u krevet

Veliki broj dece ima problema sa noćnom enurezom ili mokrenjem u krevetu. Iako ne postoji specifilan tretman ovog stanja, roditelji i dalje mogu pronaći neka dobra rešenja koja bi pomogla kod ovog problema. Najčešće je noćna enureza problem kod male dece, uzrasta do 5 godina, međutim, može se javiti i kod starije dece, a kod starije dece je najčešći uzrok noćne enureze - stres.


Iako deca mlađa od 5 godina nemaju neke očigledne psihološke probleme koji bi se mogli povezati sa ovom pojavom, nakon određenog vremena mogu se pojaviti psihološke posledice kada deca postanu svesna da je mokrenje u krevet problem. Tada je najvažnije pronaći rešenje kako to ne bi uticalo na socijalni razvoj deteta.

KAKO UMANJITI NEGATIVNE EFEKTE MOKRENJA U KREVET?

Iako je ovaj problem sasvim uobičajen za malu decu, roditelji ipak mogu da preduzmu nekoliko koraka koji bi smanjili potencijalne negativne efekte noćne enureze. Ono što roditelji prvo mogu da urade kako bi sprečili pojavu mokrenja u krevet to je da kontrolišu niovu tečnosti koje će dete uneti neposredno pre spavanja. Diuretička pića koja su gazirana ili kisela i sadrže kofein, mogu samo povećati problem. Još jedna vrlo važna stvar jeste da se razvije obrazac mokrenja pred spavanje, uvek u isto vreme tj. u određeni sat uveče. Ova metoda u kombinaciji sa kontrolisanim unosom tečnosti koja se konzumira u večernjim satima daje najbolje rezultate u smanjenju pojave mokrenja u krevet.

PELENE KAO REŠENJE?

Iako se proces mokrenja ne može ovim zaustaviti, negativni efekti povodom umokravanja u krevet, mogu se minimizirati ukoliko dete nosi pelenu. Pelena eliminiše probleme oko menjanja posteljine a i za dete je udobnije jer će se probuditi u suvom krevetu. Starija deca mogu imati odbojnost prema pelenama jer smatraju da su prestara za to, pa stručnjaci predlažu da se umesto reči ''pelena'' koristi reč ''noćna zaštita''. Kao dodatnu metodu zaštite roditelji bi trebalo da imaju plastificirane plahte jer pelene nisu stoprocentni apsorbenti i ipak se može desiti da usled promene položaja propuste tečnost.

LEKOVI KAO POSLEDNJA LINIJA ODBRANE

Lekari mogu prepisati lekove za smanjivanje mokrenja no to predstavlja najradikalniji, a ujedno i najefikasniji metod protiv mokrenja u krevet. Tretmani lekovima, pored visoke stope efikasnosti, ipak su poslednji metod koji se bira jer u slučaju dugotrajnijeg korišćenja mogu štetitit zdravlju, i upravo zato se njima poslednje pribegava. 

 

 

Knjiga "Pričoplet Prvi"

 

 

Knjiga "Pričoplet Drugi"

 

 

Izreke

"Ništa nije tako loše da ne može biti gore. "

Informišite me o novim člancima

Traži

Svi članci