Hrana i izbirljivost

Ako bi izbirljivost bila olimpijska disciplina, vaše dete bi osvojilo zlatnu medalju? Ako je tako - znajte da niste sami. Mogi roditelji misle da su baš njihova deca najgora po pitanju jedenja i ističu problem ishrane kao glavni kada je u pitanju borba protiv samovolje deteta. 

Evo nekoliko predloga kako možete vreme za obrok pretvoriti u prijatnu atmosferu umesto u sveopšti rat, kako to obično biva sa izbirljivom decom.

* Budite strpljivi. Nemojte da primoravate decu da jedu ako odbijaju da dovrše obrok. Ako su pojeli određenu količinu i odbijaju da nastave - nemojte ih terati. I vi nekada ne možete da jedete i sasvim je normalno ako dete ne može da jede. Takođe, ako selektivno uzimaju hranu tj. postoji nešto što neće da jedu, opet, nemojte ih primoravati jer ćete time izazvati kod njih traumu i negativno iskustvo kada je jelo u pitanju. Budite uporni i nudite im raznoliku hranu uz razgovor da je to važno za zdravlje a nikako nemojte ništa na silu. Ako im nudite raznoliku hranu veća je verovatnoća da će jesti.


* Upamtite da je vrlo važno imati određeno vreme za obrok. Nikako nemojte da dajete lekcije o hrani za stolom već to radite drugih delova dana. Pokušajte naći neke interesantne video klipove na Jutjubu koji prikazuju teme vezane za ishranu ili spremanje hrane i tako podignite detetovu svest o značaju ishrane.

 


* Potražite u obližnjem supermarketu 'zabavnu hranu'. To je hrana koja bi deci privukla pažnju i koja se može aranžirati tako da im bude primamljiva. Za supe možete koristiti testa sa slovima ili oblicima, dok od morski plodova možete uz povrće napraviti atraktivne aranžmane koji bi privkli dečiju pažnju. 

* Uvek dajte primer. Iako je fokus na deci, vi morate biti ti koji će dati primer detetu i od koga će dete usvojiti zdrave prehrambene navike. Deca vole da oponašaju odrasle i često najbolje uče samo oponašanjem. Naglasite kako uživate u hrani, u raznolikosti, kao i u pripremi obroka za vas i vašu decu.

Knjiga "Pričoplet Prvi"

 

 

Knjiga "Pričoplet Drugi"

 

 

Izreke

"Ljubav je lepa ali slepa "

Informišite me o novim člancima

Traži

Svi članci