5 saveta za zdraviji izgled

Nepobitna ali i čudna činjenica jeste da proces starenja započinje već nakon rođenja. Svakog dana našeg života u našem telu ćelije stare, odumiru ali se i obnavljaju nove. Brzina kojom se taj proces odvija različita, ali, negde nakon 25 godine, te promene počinju biti vidljivije svakom godinom.

Na reklamama ili u časopisima, svakodnevno smo bombardovani komercijalnim sadržajima i savetima, kao i modelima koji treba da posluže kao mamac za kupovinu čudotvornog ''eliksira mladosti'' a to, svakako ne postoji. Jedino što možemo učiniti jeste da se adekvatno brinemo za svoje telo kako bi ono što blaže podnelo neminovan proces starenja i kroz taj proces prolazilo sa što manje upadljivim detaljima.

Najbolji put do prirodne lepote jeste zdrava koža i briga o istoj. Istina je da je koža najviše na udaru i najizloženija je od svih organa, ali, evo nekoliko saveta za održavanje sveže i zdrave kože. Nadamo se da će ovi saveti pomoći mamama da se izbore sa svakodnevnim stresom.

  1. Ostanite hidrirani – pijte mnogo vode, ali, imajte na umu da se voda ne može ni sa čim zameniti, ni sa čajem u kojem može biti prisutan kofein, ni sa supama u kojima može biti previše soli, niti sa sokovima u kojima, s druge strane, može biti previše šećera. Potrebna vam je čista voda, tečnost koja će hidrirati i isprati telo od toksina. Preporučeno je da pijemo 8 čaša vode na dnevnom nivou.

  2. Zaštitite svoju kožu od štetno UV zračenja – ovo važ i za zimski period. UV zraci nepovoljno utiču na izgled kože, a kod nekih osetljivih tipova kože mogu da dovedu čak i do ozbiljnih oboljenja kao što je kancer. Ako morate dugo biti na suncu osigurajte sebi odgovarajuću zaštitu i zaklon od direktnih zraka.

  3. Održavajte kožu čistom – pored redovne higijene veoma je važno koristiti domaće pilinge i izbegavati štetne i agresivne uticaje komercijalnih preparata. Ponekad se kvalitetna obloga za kožu može napraviti od gaze i čaja od kamilice. Nahraniti kožu možete listićima krastavaca ili maskom od meda. Ništa ne mora da bude skupo niti hemijski obrađeno.

  4. Jedite zdravo – ono smo što jedemo. Na našoj koži se odražava naše kompletno zdravlje i neke namirnice mogu veoma nepovoljno uticati na izgled kože odražavajući svoj nepovoljan uticaj na naše zdravlje. Takođe, nezdrave namirnice dovode i do gojaznosti koja kožu isteže, pa i kada se desi da se problem sa viškom kilograma reši, ostaju tragovi na koži. Osnovno pravilo je da ne jedete više kalorija nego što trošite.

  5. Redukujte stres – smanjite nivo stresa koliko god je to moguće a svaki slobodan trenutak koristite za opuštanje i ono u čemu uživate. Fizička aktivnost dovodi do smanjenja stresa a samim tim i do boljeg stanja organizma. Redovna fizička aktivnost usporava starenje i čini efekte starenja manje vidiljivima.

Knjiga "Pričoplet Prvi"

 

 

Knjiga "Pričoplet Drugi"

 

 

Izreke

"Zlato je čisto i u prljavoj kesi. "

Informišite me o novim člancima

Traži

Svi članci