Svetski dan borbe protiv dijabetesa

Od 1991. godine, na inicijativu Međunarodne dijebetološke feredarcije i Svetske zdravstvene organizacije, 14. novembar je izabran kao Svetski dan borbe protiv dijabetesa. Dijabetes ili šećerna bolest je hronični poremećaj metabolizma koji se odlikuje povišenim nivoom šećera u krvi. Među glavnim uzrocima dijabetesa su nepravilna ishrana i gojaznost.

Sve više dece ima problem sa viškom kilograma koji za sobom vuče niz zdravstvenih problema, između ostalih i dijabetes. U poslednje dve decenije je svima primetan porast gojaznosti i za to ne treba biti naročit stručnjak. Setite se dece u svom razredu, kada ste bili osnovnoškolac, pa uporedite sa školskim drugovima vaše dece. Uvidećete da je gojaznost izraženija u razredu vašeg deteta u odnosu na vaš razred kada ste bili dete.

Za sve je kriva nezdrava ishrana i smanjena fizička aktivnost. Od ekspanzije fast fudova do brzog napredovanja tehnologije, put je vodio do gojaznosti. Brza hrana je veoma nezdrava i puna masti, a tehnološki napredak je smanjio kretanje na minimum. Dete današnjice će radije gledati u tablet ili telefon nego igrati se loptom, a roditelj današnjice će radije kupiti brzu hranu nego pažljivo pripremiti zdrav obrok detetu. I to su poražavajuće činjenice.

Navike u ishrani se usvajaju iz porodice, stoga, roditelji gojazne dece su, u većini slučajeva, i sami gojazni. Dete od ranog uzrasta navikava na nezdravu ishranu, često jede i količinski više u odnosu na vršnjake, dok roditelji to ne primećuju kao problem jer se i sami hrane nezdravo i obilno.

Bolje je sprečiti nego lečiti. Ukoliko se dete počne gojiti, treba reagovati na vreme, a ako je potrebno uključiti i pomoć nutricioniste. Pored zdrave i izbalansirane ishrane, redovnih i količinski adekvatnih obroka, najvažnija je fizička aktivnost. Dete mora biti fizički aktivno kako bi mu se obezbedio pravilan rast i razvoj kao i održavanje povoljnog zdravstvenog stanja.

Knjiga "Pričoplet Prvi"

 

 

Knjiga "Pričoplet Drugi"

 

 

Izreke

"Teško je dugo dobar biti "

Informišite me o novim člancima

Traži

Svi članci