Ishrana igra važnu ulogu kod obolelih od virusnih infekcija

Bez hrane čovek maksimalno može živeti 40 dana, a bez vode samo tri dana. Ukoliko je osoba neuhranjena, mnogo je podložnija bilo kojoj zaraznoj bolesti, pa tako i virusnim infekcijama. Imunski odgovor je rashodovanje energije tj. potreba da se nešto sagoreva kao što su kalorije. Ukoliko ih nemate, onda je mnogo teže boriti se protiv bilo kakve infekcije. Adaptivni imuni odgovor koji se trenutno formira kada se desi neki napad na organizam, u ovom slučaju infekcija virusom, takođe je prilično energetski intenzivan i zahtevan, pa  se slabo uhranjene osobe teže nose sa tim.

Kada neki organizam napadne virus, tom organizmu je napadnut imunitet. Da bi se oslabljeni imuni sistem oporavio ili da bi se održavao u formi kako bi se borio protiv virusa, neophodno je obezbediti uravnoteženu ishranu, prvenstveno u pogledu proteina. Meso, riba, sir, jaja – osnovni su proizvodi koje bi trebalo koristiti tokom naleta virusa jer oni mogu da obezbede kompletne potrebe ljudskog tela za proteinima.

Neki proizvodi poput salama i kobasica, i drugih industrijski obrađenih mesnih proizvoda, naizgled mogu se činiti adekvatnim izvorom proteina, ali, treba biti oprezan pri unosu takvih namirnica jer one sadrže velike količine masti koje nisu zdrave.

U borbi protiv virusnih infekcija važno je održati i optimalne nivoe vitamina: A, C, D, E, B2, B6 i B12 kao i folne kiseline, gvožđa, seelena i cinka jer su to komponente od najveće važnosti za obezbeđivanje imunološke kompetencije tela. Nedostatak vitamina D ne samo da dovodi do razvoja bolesti povezanih sa narušenim metabolizmom kalcijuma, već dovode i do povećanog rizika od zaraznih bolesti kao i virusnih infekcija. Vitamin D učestvuje u proizvodnji specifičnih antimikrobnih proteina u respiratornom epitelu, smanjujući na taj način verovatnoću zaraze virusom i napredovanje respiratornih simptoma.  Tokom perioda godina kada su virusne infekcije česte, trebalo bi pojačati unos vitamina D kako bi se smanjili rizici od zaraze kao i smanjila mogućnost komplikacija ukoliko je do zaraze virusom već došlo. Hrana bogata vitaminom D je svima dostupna, osnovne namirnice koje sadrže vitamin D su masnija riba i kokošija jaja. Istovremeno, vitamin D se može unositi i korišćenjem dodataka ishrani ili mineralnih kompleksa.

Uz ove male savete, ne treba zaboraviti redovnu fizičku aktivnost i adekvatan unos vode, kao i držati na umu činjenicu da samo optimalna i raznovrsna ishrana obezbeđuje kvalitetan i zdrav život.

 

Knjiga "Pričoplet Prvi"

 

 

Knjiga "Pričoplet Drugi"

 

 

Izreke

"Radi pa se ne boj gladi. "

Informišite me o novim člancima

Traži

Svi članci