Energetski balans

Energetski balans predstavlja odnos između ulazne i izlazne energije. Ulazna energija podrazumeva ono što unosite u organizam (hrana i piće) a izlazna energija se odnosi na potrošnju kalorija, odnosno koliko energije trošite na aktivnosti, umne ili fizičke. Svaki organizam zahteva različite količine ulazne energije, dok je i izlazna energija za svakoga ponaosob različita.

Kada govorimo o izlaznoj energiji, ona se ne odnosi samo na neke sportske aktivnosti ili posao, umni ili fizički rad, ona podrazumeva uopšte trošenje energije samo na to što postojite. Zvuči suludo ali je tako. Čak i dok spavate, vaše disanje troši energiju, vaši snovi troše energiju, vaši pokreti dok spavate, takođe, troše energiju. Zato je potrebno obratiti pažnju na dovoljan unos kalorija čak i onda kada  'ne radite ništa' da bi vaš energetski balans bio u redu.

Na kraju dana, energetski balans može biti:

POZITIVAN
Kada je više energije ušlo unosom hrane i pića nego što je izašlo kroz dnevne aktivnosti različitog tipa. Ostatak onoga što ste uneli, odnosno, što niste potrošili, vaš organizam čuva kao masti za 'rezervu'. Ovo nije loše, i pozitivan energetski balans, sam po sebi nije loš, ali, problem nastaje kada je energetski balans dugo vremena pozitivan tj. ukoliko dugo vremena vi unosite više kalorija nego što potrošite, to može da izazove gojaznost kao i neke bolesti.

NEGATIVAN
Negativan energetski balans, je, kao što i pretpostavljate, suprotan od pozitivnog, što bi značilo da negativan energetski balans biva postignut onda kada je više kalorija potrošeno nego što je uneto. U tom periodu, naše telo crpi rezerve koje smo stekli dok je energetski balans bio pozitivan. Sve je u redu dok negativan energetski balans ne ostane negativan dugo vremena, tj. ukoliko duži vremenski period trošimo više nego što unosimo, crpimo svoje rezerve, i kada ih ponestane, dešava se da mršavimo. Ako i nakon toga energetski balans ostaje negativan, to može naštetiti našem zdravlju.

NEUTRALAN

Ovo je idealan energetski balans. Troši se podjednako koliko se i u nosi, nema promene u količini masti, s tim nema ni promene u težini, kao ni potencijala da naškodimo svom zdravlju. 

Sva ova pravila o energetskom balansu važe i za decu, tako da obratite pažnju na ulaznu i izlaznu energiju, odnosno količinu hrane koja se unosi i aktivnosti koje bi trebale da troše te kalorije, kako vaše dete ne bi imalo problema sa prekomernom težinom ili zdravljem. 

 

Knjiga "Pričoplet Prvi"

 

 

Knjiga "Pričoplet Drugi"

 

 

Izreke

"Ako dugo žive skupa, životinje se zavole, a ljudi se zamrze. "

Informišite me o novim člancima

Traži

Svi članci