6 zdravih navika da poboljšate imunitet vaše dece

Sasvim je normalno da mala deca povremeno imaju temperaturu, kašalj ili prehladu. Međutim, ne treba da dozvolite da virus ii bakterije poremete njihov razvoj. Organizujte i praktikujte zdrave navike kako biste obezbedili dobrobit vaše porodice, a zdravlje dece je na prvom mestu. Navešćemo samo nekoliko jednostavnih i najneophodnijih primera ka ostvarivanju zdravog načina života.

  1. Dojenje

Nema sumnje da majčino mleko pruža najbolju i kompletnu ishranu bebama nakon njihovog rođenja. Žuti kolostrum koji se pojavljuje u ranim danima nakon porođanja, sadrži antitela koja mogu zaštiti bebe od mnogih bolesti poput dijareje i meningitisa.

  1. Konzumiranje voća i povrća

Voće i pvrće su izvanredni izvori vitamina i mineral, kao i drugih hranljivih sastojaka za poboljšanje zdravlja vaše dece. Ako voće i povrće imate na svom dnevnom meniju, sačuvaćete vaše mališane od zaraze i osnažićete njihov imunitet.

  1. Higijena

Pranje ruku sapunom je vrlo dobar početak. Naučite decu da to neizostavno rade pre i posle obroka, nakon odlaska u kupatilo, nakon igranje kao i druženja sa kućnim ljubimcima. Čistoća je pola zdravlja – ne zaboravite to.

  1. Dovoljno sna

Nedostatak sna može dovesti do pada imuniteta. Svakodnevno dremanje je veoma dobar recept da obezbedite deci dovoljno sna. Ako odbijaju spavanje danju, naučite ih da ranije idu u krevet.

  1. Vežbe i aktivnosti napolju

Prvo i osnovno – vi im dajte primer. Pozovite ih da vam se pridruže u vežbanju ili organizujte neke aktivnosti napolju. Fizička aktivnost osnažuje imunitet jednako koliko osnažuje i telesnu formu. Igranje fudbala, šetnja, planinarenje, plivanje, primeri su aktivnosti koje možete raditi zajedno sa vašom decom. A uvek možete izmisliti i sopstvene specifične aktivnosti i igre što će dodatno podstaći i dečiju kreativnost. 

  1. Recite NE duvanu

Nije potrebno da kažemo da pušenje nije zdravo. Duvanski dim je izuzetno štetan. Ako u vašoj porodici neko puši, postarajte se da to ne radi u kući, ako već ne može da se odrekne nezdrave navike zarad dobrobiti sopstvenog deteta.

Jednostavni saveti, zar ne? Ipak, verovatno ne prepoznajete koliko je sve to važno za dobrobit vaše dece. Ukoliko ne praktikujete ovakve navike, razgovarajte sa svojim supružnikom i ukućanima o započinjanju zdravog načina života kako bi cela porodica bila zdravija.

Uredništvo Pričopleta

Knjiga "Pričoplet Prvi"

 

 

Knjiga "Pričoplet Drugi"

 

 

Izreke

"Čuvaj bele novce za crne dane. "

Informišite me o novim člancima

Traži

Svi članci