Zdravlje na usta ulazi

Hrana koju dajete deci nije važna samo za njihovu trenutnu dobrobit, važna je za ostatak njihovog života. Malom detetu su neophodne razne vrste hrane kako bi imali dovoljno energije za igru, ali i dobar temelj za rast i razvoj zdravog tela. Mišići i kosti se  formiraju tokom prvih petnaest godine života, a kada deci dajete pravu vrstu hrane i uključjete planove ishrane, veća je verovatnoća da će vaše dete izbeći neke bolesti tj. potpuno minimalizovati mogućnost da se od nečega razboli.

Ishrana vaše deteta

Ishrana vašeg deteta započinje sa vama. Vaše dete će videti koju hranu vi jedete i tada je veća verovatnoća da će i ono jesti, i stvorite sopstvene navike po ugledu na vaše navike. Ako jedete nezdravo, brzo i u pokretu, vaše dete će to smatrati normalnim, i teško da ćete ga lako navići na zdravu rutinu. Stoga je vrlo važno da vi, kao roditelj, date zdrav primer, i što se rutine tiče i što se tiče same ishrane.

Hrana za zdravlje vašeg deteta

Zdravi počeci u načinu ishrane obavezno uključuju voće, povrće i kvalitetno meso. Prehrambena piramida će biti važna u raznim fazama života, tako da vaše dete treba naučiti da jede mnogo vrsta hrane a ne samo hranu koja mu se sviđa po ukusu ili izgledu. Potrudite se da svojoj deci date što je više mogućnosti za izbor hrane, pod uslovom da je ona zdrava, pa će dete samo da odluči šta je za njega najbolje, tj. njegov organizam će birati. A, s druge strane, vi nećete imati bojazan da mu nešto šteti kada će se širok izbor hrane svoditi isključivo na zdrave namirnice. Deca sa zdravim navikama u ishrani, a to automatski znači – zdrava deca, neće jesti pljeskavice i pomfrit za svaki obrok, ali će imati potpuno zadovoljene nutritivne potrebe kroz povrće, voće i kvalitetno meso u zdravim varijacijama pripremanja.

 

Nastojanje da dete naviknete na zdravu hranu razviće svest deteta o brizi za zdravlje. Takođe, da biste kod deteta razvili zdrave navike, prvo treba takve navike da praktikujete vi lično. Ukoliko nemate dovoljno znanja, informišite se o aditivima i sastojcima hrane koju koristite, makar to sada nije teško kada postoji internet. Dovoljno je da pročitate deklaraciju nekog proizvoda, a zatim, sve što ne razumete potražite na čuvenom Guglu. Za one koji imaju mogućnosti, preporučujemo savetovanje kod nutricioniste jer, kako kažu naši stari: Zdravlje na usta ulazi.

 

Upredništvo Pričopleta

Knjiga "Pričoplet Prvi"

 

 

Knjiga "Pričoplet Drugi"

 

 

Izreke

"Lako je zdravome bolesnoga savetovati. "

Informišite me o novim člancima

Traži

Svi članci