Svedoci smo vremena u kojem je sve više gojazne dece i sve više oboljenja koja do pre 30 godina nisu pogađala decu. Sve je to posledica nezdravog načina života i nezdravog globalnog pogleda na zdravlje. Međutim, bez obzira na trendove, porodica je ključni faktor i polazna tačka od koje sve potiče, pa tako i zdrav način života. Evo nekoliko saveta za povećanje aktivnosti vaše dece.

 

DAJTE PRIMER

Uvek treba dati dobar primer. Deca, a posebno mlađa deca, imaju prirodan instinkt da slede svoje roditelje i kopiraju njihovo ponašanje. Ukoliko vi vodite računa o svom zdravlju i ono vam je prioritet, takvo ponašanje će usvojiti i vaša deca. 

 

URADITE TO ZAJEDNO

U današnjem svetu gde je sve previše isplanirano moramo biti sigurni da obezbeđujemo dovoljno vremena koje provodimo sa decom. Ima li boljeg načina za zdravu fizičku aktivnost nego da se fizičkom aktivnošću bavite zajedno sa decom. To može biti i kroz igru. Naročito ukoliko su deca manja, svakako pri bilo kojoj aktivnosti morate biti uz njih, pa zašto onda samo da prisustvujete? Aktivirajte se i pretvorite igru u korisnu aktivnost.   У данашњем препланираном свету морамо бити сигурни да проводимо квалитетно време са својом децом. Има ли бољег начина него бити активан заједно. Будући да деца не могу сама да лутају комшилуком, родитељи морају да се играју са њима.

 

NEKA BUDE ZABAVNO

Možete uključiti muziku. Dizajnirati poseban prostor za tu aktivnost. U osnovi svega je samo igra, međutim, obezbedite im igračke koje podstiču aktivnost dok se deca igraju. Za veću decu za ozbiljniju aktivnost, tu su bicikli, štapovi za hokej, reketi za tenis, razne lopte, dok za manju decu to mogu da budu automobili na pedale, ili bicikli sa pomoćnim točkovima.    

 

RAZVESELITE IH

Stvorite pozitivno okruženje pružanjem ohrabrenja i podrške. Pomozite im da pronađu sport ili aktivnost koja im najviše odgovara jer će to pozitivno uticati na njihov razvoj i samoevaluaciju. Prisustvujte njihovim sportskim događajima i dajte im do znanja da vam je to bitno, da ste vi njihov najveći obožavalac bilo da su u timu koji pobeđuje ili u onom koji gubi. Važno je da je dete dalo sve od sebe i da je odlično odigralo svoju ulogu na tom događaju.

 

ISKLJUČITE TV

Vrlo je važno ograničiti vreme koje će dete provesti gledajući TV ili igrajući igrice na kompjuteru, tabletu ili mobilnom telefonu. Međutim, klasična zabrana može imati kontra efekat. Naučite da im ograničavate štetne aktivnosti na pozitivan način. Ako su deca ljuta što ste im oduzeli mobilni telefon ili isključili TV potrudite se da im dokažete da ste to uradili zbog nečeg zabavnijeg i boljeg. I obezbedite im zdrav način za provođenje slobodnog vremena.
Dogovorite sa njima vreme u kojem mogu da gledaju TV, igraju igrice i slično. I nikad ne odstupajte od  tog tajminga. Neka to bude dogovor a ne vaš uslov ili naređenje.

 

Ukoliko dodate više fizičke aktivnosti u vašu svakodnevicu, svi ćete se bolje osećati, a što je najvažnije, na taj način oblikujete detetov zdrav način života.

 

 

Fizička aktivnost je od vitalnog značaja za zdrav rast i razvoj deteta. Sa fizičkom aktivnošću se može i treba početi vrlo rano, a to može biti deo svakodnevne igre deteta. Fokus kod fiziče aktivnosti treba da bude na zabavi. Kada birate fizičku aktivnost za bebe, malu i predškolsku decu - usredsredite se na to da aktivnost bude zabavna. Ukoliko deca uživaju u tome što rade, veća je verovatnoća da će ponovo želeti to da rade, a fizička aktivnost u kojoj deca uživaju, povećava im samopouzdanje i osećaj adekvatnosti kao i  dobru koordinaciju pokreta. 

Novorođenčad i bebe do prve godine trebaju da imaju dosta mesta za slobodne pokrete na podu ili na krevetu, pod uslovom da je sve obezbeđeno i sigurno. Detetovo okruženje na kome leži, ili kasnije puže ili sedi, treba da bude podsticajno i da navodi dete da istražuje i razvija veštine poput dohvatanja, sedenja, puzanja, okretanja pa i uspravljanja na noge, kasnije. Važno je istaći i to da, čak i kada je dete malo, i ne može čak ni da sedi, ono voli da se proteže i to je veoma korisno za razvoj mišića. I obično ćebe na podu ili krevetu, uz polaganje deteta na stomak, može da bude od velike koristi za ''vežbanje''. 

Kada je dete u uzrastu da počinje da hoda, možete ga ohrabriti puštanjem da se što češće i što slobodnije kreće, pod uslovom da je okolina bezbedna. Igranje sa detetom i hvaljenje svakog njegovog samostalnog pokreta, podstaći će ga da se kreće i dalje. Ukoliko se desi da dete padne, od toga ne treba praviti dramu jer će ga to obeshrabriti i učiniti nesigurnim. 

Mala deca koja hodaju i deca u predškolskom uzrastu treba da budu aktivna svakog dana najmanje tri sata, ali, ne u kontinuitetu već tri sata aktivnosti raspoređene tokom dana, dok starijoj tj. predsškolskoj deci treba najmanje sat vremena energične igre u kontinuitetu. 

 

Izvor: https://raisingchildren.net.au/

 

Ako bi izbirljivost bila olimpijska disciplina, vaše dete bi osvojilo zlatnu medalju? Ako je tako - znajte da niste sami. Mogi roditelji misle da su baš njihova deca najgora po pitanju jedenja i ističu problem ishrane kao glavni kada je u pitanju borba protiv samovolje deteta. 

Evo nekoliko predloga kako možete vreme za obrok pretvoriti u prijatnu atmosferu umesto u sveopšti rat, kako to obično biva sa izbirljivom decom.

* Budite strpljivi. Nemojte da primoravate decu da jedu ako odbijaju da dovrše obrok. Ako su pojeli određenu količinu i odbijaju da nastave - nemojte ih terati. I vi nekada ne možete da jedete i sasvim je normalno ako dete ne može da jede. Takođe, ako selektivno uzimaju hranu tj. postoji nešto što neće da jedu, opet, nemojte ih primoravati jer ćete time izazvati kod njih traumu i negativno iskustvo kada je jelo u pitanju. Budite uporni i nudite im raznoliku hranu uz razgovor da je to važno za zdravlje a nikako nemojte ništa na silu. Ako im nudite raznoliku hranu veća je verovatnoća da će jesti.


* Upamtite da je vrlo važno imati određeno vreme za obrok. Nikako nemojte da dajete lekcije o hrani za stolom već to radite drugih delova dana. Pokušajte naći neke interesantne video klipove na Jutjubu koji prikazuju teme vezane za ishranu ili spremanje hrane i tako podignite detetovu svest o značaju ishrane.

 


* Potražite u obližnjem supermarketu 'zabavnu hranu'. To je hrana koja bi deci privukla pažnju i koja se može aranžirati tako da im bude primamljiva. Za supe možete koristiti testa sa slovima ili oblicima, dok od morski plodova možete uz povrće napraviti atraktivne aranžmane koji bi privkli dečiju pažnju. 

* Uvek dajte primer. Iako je fokus na deci, vi morate biti ti koji će dati primer detetu i od koga će dete usvojiti zdrave prehrambene navike. Deca vole da oponašaju odrasle i često najbolje uče samo oponašanjem. Naglasite kako uživate u hrani, u raznolikosti, kao i u pripremi obroka za vas i vašu decu.

Veliki broj dece ima problema sa noćnom enurezom ili mokrenjem u krevetu. Iako ne postoji specifilan tretman ovog stanja, roditelji i dalje mogu pronaći neka dobra rešenja koja bi pomogla kod ovog problema. Najčešće je noćna enureza problem kod male dece, uzrasta do 5 godina, međutim, može se javiti i kod starije dece, a kod starije dece je najčešći uzrok noćne enureze - stres.


Iako deca mlađa od 5 godina nemaju neke očigledne psihološke probleme koji bi se mogli povezati sa ovom pojavom, nakon određenog vremena mogu se pojaviti psihološke posledice kada deca postanu svesna da je mokrenje u krevet problem. Tada je najvažnije pronaći rešenje kako to ne bi uticalo na socijalni razvoj deteta.

KAKO UMANJITI NEGATIVNE EFEKTE MOKRENJA U KREVET?

Iako je ovaj problem sasvim uobičajen za malu decu, roditelji ipak mogu da preduzmu nekoliko koraka koji bi smanjili potencijalne negativne efekte noćne enureze. Ono što roditelji prvo mogu da urade kako bi sprečili pojavu mokrenja u krevet to je da kontrolišu niovu tečnosti koje će dete uneti neposredno pre spavanja. Diuretička pića koja su gazirana ili kisela i sadrže kofein, mogu samo povećati problem. Još jedna vrlo važna stvar jeste da se razvije obrazac mokrenja pred spavanje, uvek u isto vreme tj. u određeni sat uveče. Ova metoda u kombinaciji sa kontrolisanim unosom tečnosti koja se konzumira u večernjim satima daje najbolje rezultate u smanjenju pojave mokrenja u krevet.

PELENE KAO REŠENJE?

Iako se proces mokrenja ne može ovim zaustaviti, negativni efekti povodom umokravanja u krevet, mogu se minimizirati ukoliko dete nosi pelenu. Pelena eliminiše probleme oko menjanja posteljine a i za dete je udobnije jer će se probuditi u suvom krevetu. Starija deca mogu imati odbojnost prema pelenama jer smatraju da su prestara za to, pa stručnjaci predlažu da se umesto reči ''pelena'' koristi reč ''noćna zaštita''. Kao dodatnu metodu zaštite roditelji bi trebalo da imaju plastificirane plahte jer pelene nisu stoprocentni apsorbenti i ipak se može desiti da usled promene položaja propuste tečnost.

LEKOVI KAO POSLEDNJA LINIJA ODBRANE

Lekari mogu prepisati lekove za smanjivanje mokrenja no to predstavlja najradikalniji, a ujedno i najefikasniji metod protiv mokrenja u krevet. Tretmani lekovima, pored visoke stope efikasnosti, ipak su poslednji metod koji se bira jer u slučaju dugotrajnijeg korišćenja mogu štetitit zdravlju, i upravo zato se njima poslednje pribegava. 

 

 

Strana 1 od 4

Knjiga "Pričoplet Prvi"

 

 

Knjiga "Pričoplet Drugi"

 

 

Izreke

"Podnosi, a ne tuži na ono čemu se ne može izbeći. "

Informišite me o novim člancima

Traži

Svi članci