Zavirite u Pričoplet knjige

Od velike je važnosti da čitate svojoj deci jer im to pomaže u procesu kognitivnog razvoja. Kognitivni razvoj je bitan za sposobnost mišljenja i razumevanja, a proces kognitivnog razvoja doprinos razvoju kritičkog mišljenja koje uključuje pamćenje, rešavanje problema, odlučivanje itd. Ovo se dalje odnosi na razvoj dečije percepcije i direktno utiče na razvoj ličnosti, kao  na inteligenciju, pamćenje i jezičke sposobnosti.

Moć pisane reči se naročito odnosi na dečije jezičke sposobnosti koje im direktno pomažu u školi, ali i podstiču njihovu kreativnost i izražavanje emocija, odnosno socijalne veštine.  Deci treba početi čitati još u ranom detinjstvu, a kasnije će ona sama, u zavisnosti od deteta do deteta, ranije početi i da usvajaju slova, ali i da kreativno pišu.

Još jedna važna stvar jeste analiziranje pročitanog. Dozvolite deci da aktivno učestvuju u razvoju situacije, ma koliko da je fabula poznata. Pitajte ih za njihovo mišljenje, kako zamišljaju pojedine likove (bez obzira na to da li u tekstu postoje ilustracije), kako zamišljaju svakodnevno ponašanje nekog lika, kako zamišljaju njegovo detinjstvo i njegovu porodicu. Ovim, ne samo da ćete podstaći decu na razmišljanje i razbuditi dečiju kreativnost, već ćete mnogo toga saznati o dečijoj svesti i doživljaju života, a možda i nečega što ih muči. Dete se neće ustezati da vam se ispoveda jer će govoriti o pročitanom, a vi ste tu da analizirate detetovu analizu. Možda se u nekom od likova pronađete i Vi? Ko zna?

Pričoplet Prvi je namenjen deci uzrasta do sedam godina i priče u njemu su, u potpunosti prilagođene jeziku i interesovanju dece ovog doba. S tim u vezi, ostavljen je i prostor za dopričavanje tako da Vaša deca, nakon čitanja ovih priča mogu da kreiraju sopstveni Pričoplet i dopričaju svaku priču, a to dopričavanje može da traje sve dok su deca zainteresovana i imaju koncentracije. Pričoplet se potrudio da iskoristi maksimalnu mogućnost za održavanje pažnje na pričama, tako da dopričavanje i neće predstavljati nikakav napor za decu, naprotiv. Važno da napomenemo da priče iz Pričopleta svakako ne zahtevaju dopričavanje tako da, ukoliko dete nije zainteresovano, imamo priču koju smo mu ispričali mi, a za one nešto kreativnije smo ostavili prostor koji će oni sami prepoznati.

Pričoplet Prvi nije samo knjiga namenjena deci, već i roditeljima i starateljima da bi bolje razumeli dečiji svet. Kroz Pričoplet Prvi vode nas Crni i Beli princ, Zlatko i Lenka, Bager i Dizalica, kao i noćni čuvar... Svi oni zajedno, oličenje su dečije predstave konstantne borbe dobra i zla. Na drugoj, tamnijoj strani je Morlok, uvek uporan u raznim zloćama, ali mu Pričoplet ne dozvoljava da uspe. Decu će, u ovoj knjizi, obradovati i zabaviti i tri dede, tramvajčić i pijunčić, a šta se desilo na karting stazi i kako je proslavljen Uskrs, moraćete saznati čitajući ovu knjigu.

Pričoplet Drugi je nastavak prvog Pričopleta sa još novih uzbudljivih i nezaboravnih likova. Kroz Pričoplet Drugi vode nas dva princa i dve princeze, kravica i medved, kapetan Dobriša, kuca i drugari, kao i neodoljivi Mravko. Šareno pile ima čarobne moći, dok pticu rugalicu mnogo košta loša narav. Da li je ptica rugalica promenila svoje loše navike kao što je to uradio Kmeki, saznaćete u Pričopletu Drugom.

Daj mi pet, Pričoplet!

 

Pričoplet uredništvo

Knjiga "Pričoplet Prvi"

 

 

Knjiga "Pričoplet Drugi"

 

 

Izreke

"Traži hljeba preko pogače "

Informišite me o novim člancima

Traži

Svi članci