Zdrava kosa u 5 lakih koraka

Kosa nije samo ukras  ili deo autfita, već i pokazataelj zdravlja organizma. Ponekad kosa može da bude prvi pokazatelj narušenog zdravstvenog stanja, bilo da je u pitanju povećanje ili smanjenje volumena i broja vlasi, kvalitet i sam izgled. Među najčešćim faktorima koji utiču na zdravlje i izgled kose, pored ishrane je stres. Stres može da isprovocira i kožu glave, a samim tim da utiče na strukturu i sastav dlake, čak i na njenu boju.

Da biste imali zdravu i lepu kosu, možete da vodite brigu o njoj potpuno samostalno, to ne mora uvek da iziskuje mnogo novca ili česte posete frizeru. Evo nekoliko jednostavnih saveta kako da vaša kosa bude zdrava i izgleda lepo.

1. Za sjajnu i zdravu kosu, prvo imajte na umu ono što unosite u svoj organizam. Vaša kosa je zaista samo odraz vašeg zdravstvenog stanja. Dobra, uravnotežena i zdrava ishrana učiniće da vaša kosa zablista više nego joj to bilo koji šampon može obezbediti. Takođe je važno unositi dosta tečnosti, osam do deset čaša se smatra optimumom, jer kosu čini 25% vode, pa ne smete dopustiti da se vaša žeđ odrazi na vašu kosu.  

2. Nakon pranja, kosa treba da se suši na sobnoj temperaturi. Možete koristiti peškir koji upija vlagu, i blago je obrisati, ali, nikako ne trljati. Ako je moguće, nemojte koristiti fen za sušenje kose, a pegle, uvijače i vruće viklere treba da izbegavate u širokom luku, najbolje bi bilo da se uopšte ne koriste. Veštačko zagrevanje oštećuje kosu trajno, i čini je slabijom. Obezbedite kosi prirodan tretman kada je u pitanju sušenje posle pranja. 

3. Sprečite nepotrebno oštećenje kose upotrebom odgovarajuće četke za kosu. Češljanje mokre kose češljem širokih zuba je najbolje, i kosu treba češljati postepeno, od krajeva prema korenu, uz izbegavanje dodirivanja korena dlake. 

4. Uklonite trihoptlozu ili ispucale vrhove. Uzmite male bičeve kose i uvijajte krajeve laganim pokretima nadole. Rascepljeni krajevi će štrčati. Oštrim makazama pažljivo isecite uvijeni deo, ali, ne vodoravno već samo ono što štrči. Na svakom uvoju isecite istu količinu dlaka da biste uravnotežili efekat. 

5. Gubitak kose se može usporiti ili čak sprečiti primenom nekoliko jednostavnih saveta, iako verovatno neće izlečiti to stanje ukoliko je ono posledica nekog drugog oboljenja. Biotin može pomoći u obnavljanju folikula dlake. Banane pomešane sa medom, jogurtom i mlekom sa niskim sadržajem masti mogu da doprinesu smanjenju opadanja kose ukoliko ih uz redovne obroke uzimate svakodnevno. Dodaci kao što su vitamin B6, cink ili palmeto takođe mogu pomoći pri smanjenju opadanja kose, a ova tri suplamenta utiču i na smanjenje stresa koje dovodi do poboljšanja sna, što je još jedan od faktora koji utiču na zdravlje kose.  

Svi obraćamo pažnju na svoju kosu, bez obzira na uzrast i pol i bez obzira na to da li ovu činjenicu priznajemo sebi i drugima. Pravilnom brigom o sebi doprinećete i lepšem izgledu vaše kose. 

Knjiga "Pričoplet Prvi"

 

 

Knjiga "Pričoplet Drugi"

 

 

Izreke

"Ko staro ne krpi, ni novo ne nosi "

Informišite me o novim člancima

Traži

Svi članci