Da li vaša deca manipulišu sa vama?

„Moja deca me izluđuju! Oni su toliko manipulativni da ne mogu da podnesem! “

 

Da li vam ovo zvuči poznato? „Moj srednjoškolac me emocionalno ucenjuje - plače da mi nije stalo do njega i da više volim njegovog bratakad ga zamolim da prestane da igra njegove video igre. Tačno je da je teže dete i zbog njegovih reči se osećam toliko loše da se često osećam krivim i pustim ga da nastavi da igra.“ Ili „Moja tinejdžerka neumorno pregovara sa mnom kako bi postigla svoj cilj. „Ako me pustite večeras na zabavu“, reći će ona, „onda obećavam da ću sutra obaviti sav svoj posao.“ Shvaćam, zašto da ne? Pa sam je pustio. Ali onda, ‘Ups!’ Ona vešto zaboravi sva svoja obećanja.“

Ako su vaša deca kao i većina, ona su majstorsi u pronalaženju kreativnih načina da vas iscrpe kako bi postigli svoje ciljeve. Možete pomisliti: „Moje dete je previše pametno za svoje dobro!“ Važno je prvo shvatiti da je prirodno da deca „žele ono što žele i trude se da to postignu po svaku cenu“. Takođe je prirodno da se mi kao roditelji frustriramo i umorimo i da ponekad popustimo u tim ponašanjima - ili možda češće nego što bismo želeli da priznamo! Roditelji imaju naporan život i puno stresora.

Koliko god to otežavajuće bilo za vas, za vaše dete, pronalaženje genijalnih načina da pokuša da dobije ono što želi ili izbegne ono što ne želi da učini, način je na koji ona vrši uticaj u svetu koji vode odrasli. (To ne znači da morate popustiti, ali važno je shvatiti da je to razvojno prikladno.)

Vaše dete još uvek nema moć odraslih - većina dece ne može npr. da donese glavne odluke poput izbora svog mesta stanovanja ili škole. Imati inicijativu, nagon i strast jeste pozitivno, iako to ne oseća svaki roditelj. Imajte na umu da ove osobine zapravo mogu biti snaga za dobro, ako možete da pomognete detetu da je pravilno koristi, uravnoteži se sa samokontrolom i poštuje granice. 

Gledajte to ovako: Zadatak vašeg deteta je da postavlja zahteve, saopštava svoje želje i pokušava da ih zadovolji kukanjem ili prevarom. Vaš zdaatak je da vas to ne uzbuđuje - i da mu se ne predajete. Umesto toga, pokušajte da pomognete detetu da uravnoteži energiju svojih beskrajnih želja i da postigne vezu sa samokontrolom i integritetom.

 

Ciklus manipulacije, kontrole i prkosa

Roditelji su često frustrirani manipulativnim pokušajima svoje dece da postignu svoj cilj. Nije lako ostati smiren i ravnodušan kada osećate da vas dete pokušava odgurnuti od sebe ili iskoristiti. Mogli biste se osećati neugodno i izgubiti živce. Ili se možda povučete kad se osećate nepoštovano. Ili možda pokušavate da izbegnete sukob i sačuvate mir, pa se prepustite zahtevima svog deteta?

Ponekad možda čak i steknete stisak da biste pokazali da imate kontrolu. Na žalost, ovo obično samo poziva na borbu za prevlast sa vašim detetom, jer ono počinje da vuče konopac na svoju stranu koliko god može. Ako zatim snažnije stegnete i povučete se nazad u odgovor, beskrajni ciklus manipulacije, kontrole i prkosa može se nastaviti u nedogled.

Kada se vratimo unazad, možemo videti da naša deca mogu samo manipulisati nama jer mi dopuštamo da njihovo ponašanje bude efikasno. Deca su ljudi - žele da postignu svoj cilj. (Ko ne želi?) Ali, vremenom koriste neka tipična ponašanja poput emocionalne ucene, laganje, izlive besa, zatvaranje, neumorne pregovore, podele i osvajanja ili izigravanja žrtve jer su naučili da na takav način mogu dobiti ono što traže. Opasnost je kada ta ponašanja postanu način života.

Zapamtite, međutim, da deca mogu manipulirati nama samo ako im to dozvolimo. Za tango je potrebna dvoj, ali samo jedan da bi se promenio ovaj obrazac.

Vaši najvažniji zadaci su da prepoznate manipulativna ponašanja, upoznate sebe i svoje okidače, definišete svoje roditeljske principe i ne odstupate od njih, i da verujete u svoje dete.

Knjiga "Pričoplet Prvi"

 

 

Knjiga "Pričoplet Drugi"

 

 

Izreke

"Ko se ne stidi svoga obraza, neće ni moga. "

Informišite me o novim člancima

Traži

Svi članci