Iracionalan strah - kako pomoći detetu da se izbori

Prema istraživanjima, gotovo sva deca doživljavaju neku vrstu iracionalnog straha. Roditelj nije u mogućnosti da dete zaštiti u potpunosti, od svega i bilo čega što bi ga moglo uplašiti. Zadatak roditelja nije da nehotice pogorša iracionalni strah, već da pokaže da se protiv tog straha može boriti. Roditelji se često pitaju kako da pomognu svom detetu da se reši straha. Neku vrstu iracionalnog straha doživljava čak 90% dece uzrasta od 2 do 14 godina. Najšešći su strahovi od mraka, neke vrste životinja, izmišljenih čudovišta ili duhova. Uglavnom se godinama ovi strahovi smanjuju ili potpuno nestaju. Ali, dešava se da strahovi postanu istrajni i ometaju normalan razvoj deteta.

Važno je zapamtiti da je dečiji strah realan čak i ako se vama čini iracionalnim. Evo nekoliko saveta kako da pomognete detetu da se bori sa strahom:

  1. Ne pretvarajte se da se ne bojite ukoliko se nečega zaista bojite – dete vrlo tačno oseća kada ga odrasli obmanjuju i počinje još više da se plaši. Bolje je iskreno priznate da imate neki glup i nerealan strah ali pokazati da ćete se pokušati nositi sa tim. Nosite se sa svojim fobijama. Kada roditelj ima mnogo strahova: na primer, plaši se psa, visine, duhova i sl. Najverovatnije će se i dete plašiti svega. Ako osećate da vam iracionalan strah ometa život, treba da naučite da se nosite sa njima, ne samo zbog sebe nego i zbog deteta.
  2. Ne pokušavajte da ubedite dete u suprotno, ako ga muči iracionalan strah – ovo nije nešto od čega treba početi, ali, kada se javi panična reakcija, svako logično rezonovanje je nemoćno. Shvatite da je strah u detinjstvu stvaran, čak i ako se vama čini iracionalnim. Pokažite detetu da ozbiljno mislite na njihova osećanja. Jasno stavite do znanja da ste na njegovoj strani. Samo ovo će smanjiti anksioznost.
  3. Nikada nemojte da grdite dete zbog strahova – njemu će biti samo teže, jer će na strah dodati sramotu. Roditeljima je važno da strahove deteta vide kao priliku da ih nečemu nauče, a ne kao karakternu manu. Naglasite snage detetovog karaktera, podsetite ga na ona vremena i situacije kada je uspelo da savlada strah. Jasno stavite do znanja da mislite da je dovoljno jak da se nosi sa izazovom.
  4. Ne distancirajte se od deteta – Ako ga kaznite zbog straha od nečega (na primer ostavite ga samog u sobi) time ćete samo izazvati paniku. Dete treba ohrabriti a same reči nisu dovoljne. Deca komunikaciju dodirom dobro razumeju. Nežno zagrlite dete, uhvatite ga za ruku. Ovaj kontakt telom dete doživljava kao zaštitu. Vaše mirno prisustvo govori da se strašna situacija može rešiti.
  5. Ne žurite sa utehom ako ste sigurni da nikakva šteta nije naneta – preterana i prekomerna reakcija sa vaše strane imaće dve neželjene i neprijatne posledice. Prvo, dete će videvši da ste zabrinuti, razumeti da zaista postoji razlog za strah. A ako požurite sa utehama, zagrljajima i nežnim rečima, setiće se da je to siguran način da privuče vašu pažnju i pretvaraće se da se boji čak i onda kada se ne boji.
  6. Ne izbegavajte mesta, ljude i stvari koje u detetu izazivaju strah – štiteći ga tako dajete mu signal da su mu strahovi opravdani i da ne verujete u njegovu sposobnost da ih prevaziđe. Pokušajte da postepeno navikavate dete na ono što mu se čini zastrašujućim. Krenite malim koracima. Na primer, ako se dete plaši velikih pasa, prvo mu pročitajte knjigu gde su veliki psi dobri. Zatim se igrajte sa igračkom psom, a potom ga upoznajte sa nekim malim psom vašeg prijatelja, a tek naposletku mu ponudite da pomazi velikog psa.
  7. Ne zanemarujte suočavanje sa strahovima – Naučite dete da adekvatno odgovori na nešto novo, neobično, nepredvidivo pa čak i zastrašujuće jer je to važno za razvoj samopouzdanja i nezavisnosti. Zadatak je da mu pružite ’alate’ pomoću kojih može da proceni rizike, adekvatno pristupi svakoj novoj situaciji i izdrži nešto strašno što se ne može promeniti.

 Izvor: psychcentral.com

Knjiga "Pričoplet Prvi"

 

 

Knjiga "Pričoplet Drugi"

 

 

Izreke

"I vrag zna šta je pravo, ma neće, nego kako mu milo. "

Informišite me o novim člancima

Traži

Svi članci