Pomozite deci da ostvare svoje snove

Svako dete sanja o tome šta želi biti kada poraste. Kada ste vi bili dete, možda ste imali neke snove ali vas vaši roditelji nisu ohrabrivali da ih ostvarite, jer nisu bili u skladu sa njihovim očekivanjima pa su vas upućivali na nešto drugo. Kakvo god da je vaše iskustvo iz detinjstva po ovom pitanju, vi sada imate izbor da pomognete svojoj deci da ostvare nešto vredno što žele u budućnosti.

Vaš roditeljski zadatak jeste da negujete dečiju sposobnost da sanjaju i maštaju, i da im pomognete da to ostvare. Pomaganje deci da sanjaju svoje snove je veoma važan zadatak svakog roditelja. Deca i tinejdžeri koji veruju da imaju svetlu budućnost pred sobom, imaju tendenciju da izbegavaju rizična i nedisciplinovana ponašanja. Kada su deca zainteresovana  za sport ili neke druge aktivnosti jer imaju san o određenoj karijeri, izbegavaće ponašanja koja bi mogla da ugroze taj san. Ohrabrivanje deteta da sledi svoje snove utiče i na izgradnju karaktera i izgradnju svetle budućnosti vašeg deteta.

Da biste pomogli svom detetu da ostvari snove, prvo ga morate dobro poznavati. Kada provodite vreme sa vašim detetom, tada ćete najbolje uvideti šta ono voli a šta ne, koje su njegove snage a koje slabosti. Slušajte kako dete govori, pustite ga da govori, i pokušajte razumeti njegova interesovanja i stremljenja. Budite prijatelj kojem se dete može poveriti bez straha od osude i tako ćete imati uvid u njegovo mentalno stanje, prirodne talente i darove koje trebate negovati u cilju ostvarenja snova vašeg deteta i u cilju njegove svetle budućnosti.

Druga važna jeste da ohrabrujete decu da slede svoja interesovanja i snove. Učite ih da mogu da imaju različita interesovanja i da mogu da postignu sve što žele, a ukoliko dete ima samo određeno interesovanje, kao što je npr. slikanje ili sviranje, nemojte mu nametati druge ideje već ga podržite maksimalno u tome što ga zanima. Davanje samostalnosti deci i verovanje u njih direktno utiče na njihovo samopouzdanje koje je neophodno da bi ostvarili bilo kakav životni cilj.

Uvek imajte na umu da dete treba da sledi svoje snove, a ne vaše. Mnogi roditelji, često i nesvesno, deci nameću svoje neostvarene snove, dok s druge strane, postoje i roditelji koji su ostvarili svoje snove pa smatraju da dete treba imati iste. Naravno da ne. Vaše dete je individua koja može imati potpuno suprotna interesovanja i to je ok. Poštujte detetovo pravo da bude slobodno u izboru, ali nastavite da dajete dobar primer. Deca rade ono što vide, a ne samo ono što čuju ili čemu ih naučite. Stvorite im okruženje koje je mirno, bezbedno i gde se cene prave vrednosti i favorizuje uspeh, ali ne i uspeh pod svaku cenu. Učite ih da postavljaju sebi realne ciljeve koje će pravovremeno ostvarivati i pomozite im da prelaze prepreke jedino kada oni tu pomoć trebaju, a izbegavajte nametanje rešenja ili bilo kakvo vršenje pritiska.

Knjiga "Pričoplet Prvi"

 

 

Knjiga "Pričoplet Drugi"

 

 

Izreke

"Bolji je i crn kolač nego prazna torba. "

Informišite me o novim člancima

Traži

Svi članci