Priče pred spavanje

Sva deca vole priče pred spavanje. Dobre priče inspirišu decu, podstiču im maštu uz pozitivan osećaj drame i nezivesnosti. Priče su stare isto koliko i Biblija, a ujedno, nove jednako kao poslednja štampana knjiga.

Postoji mnogo različitih vrsta priča pred spavanje, ali, najbolje su priče koje roditelji ili staratelji mogu čitati svojoj deci, ili priče koje bake i deke mogu podeliti sa svojim unucima. Svaka dobra priča podstiče slušaoca ili čitaoca na pitanje: Šta sledi? Tako i dobra priča pred spavanje zaintrigira slušaoca, a ujedno mu podstiče maštu i pomaže da dobro spavaju i lepo sanjaju, i uzbudljivo dočekaju novi dan.

Danas mnogi ljudi žive u strahu. Dečaci i devojčice često imaju negativan način razmišljanja jer su priče koje slušaju ili čitaju preplavljene scenama nasilja ili terora koji uništava ljudske odnose. Takve priče pothranjuju nerazumevanje, netrpeljivost, pa čak i mržnju. Takve priče su poput neke velike pošasti koja gazi milione i svakim svojim novim korakom kreira svet straha, anksioznosti i tame. Vreme je za svetlost novog dana – dana razumevanja, mira, ljubavi i topline u našem svetu. Vreme je da se poštuje dostojanstvo svake osobe, čije jedinstvene razlike doprinose bogatstvu ovoga sveta. Vreme je za Pričoplet!

Pričoplet podstiče maštu, kreativnost i ističe potrebu za primećivanjem i deljenjem lepote. Svako može da isplete sopstveni Pričoplet, i da se pridruži svetu pozitivnih primera i veličanstvenih doživljaja detinjstva. Našem svetu su potrebni pozitivni uzori odraslih, onih koji nadahnjuju decu i usmeravaju ih na pozitivan stav o životu, koji razumeju dečije potrebe i kompetentno odgovaraju na dečije probleme, ma kakvi oni bili. Potrudite se da svako veče deci ispričate priču, i time ćete im obezbediti sigurno i toplo detinjstvo. Savet Pričopleta je, takođe, da omogućite deci da i oni sami učestvuju u kreiranju priča a vi ih povremeno usmeravajte ukoliko vidite da se ponavljaju preterano negativne scene pod uticajem današnjih masovnih medija.

Pričanje priča neće samo pomoći deci da se osećaju bezbedno i da imaju pozitivan stav o životu, već će podstaći i razvoj njihovog kritičkog mišljenja, kreativnost, kao i lingvističke sposobnosti.

Knjiga "Pričoplet Prvi"

 

 

Knjiga "Pričoplet Drugi"

 

 

Izreke

"Bi se na srebrnoj pari obrnuo. "

Informišite me o novim člancima

Traži

Svi članci