Od žrtve do heroja: Uvođenje vrednosno orijentisanog ponašanja i pozitivne porodične interakcije u vreme krize COVID19

Kriza prouzrokovana Korona virusom se između ostalog odrazila i na porodične interakcije i stvorila novi psihološki okvir koji podrazumeva potpuno novi skup problema i izazova sa kojima se roditelji susreću. Kriza se u najvećoj meri odrazila na ispunjavanje slobodnog vremena i komunikaciju sa decom koja bi, s jedne strane, trebala da im što približnije i objektivnije objasni trenutnu situaciju, a sa druge, da im pruži ohrabrenje i neophodnu dozu optimizma.

Bihejvioralni psiholozi su, sa tom namerom, osmislili poseban metod koji bi mogao da pomogne u prevazilaženju pomenutih teškoća. Metod se zasniva na ideji da deci treba predstaviti set pozitivnih osobina i ponašanja kao određenu vrstu ’super moći’. Deca su sklona idealizaciji ’heroja’ sa TV ekrana, iz filmova i serija, u kojima vide uzore i figure koji svojim moćima uspevaju da se izbore za pravdu i spasu svet od ’negativaca’. Glavna ideja psihologa jeste da, pomoću približavanja određenih pozitivnih osobina kao što su empatija, saosećanje, strpljenje i spremnost da se pomogne drugima, deci omogući da i oni sami postanu heroji koji će učiniti ovaj težak period mnogo lakšim za sebe i za svoju porodicu.

Ovu ideju je moguće sprovesti kroz neke od predloženih metoda koje ćemo predstaviti u ovom tekstu, a koje se tiču uvođenja rutine i rasporeda u svakodnevni život deteta, promovisanje porodičnih moralnih načela, stavljanje akcenta na pozitivan stav prema situaciji i akcije koje mogu služiti kao prevencija. Utvrđivanjem rasporeda dnevnih aktivnosti možete znatno pomoći svom detetu da lakše usvoji obrazce odgovornog ponašanja, i samim tim i sebi olakšati ovaj period kada svi puno vremena provodimo kod kuće. Unapred utvrđene obaveze pružiće osećaj strukture i organizacije detetu, iako se možda mogu odnositi samo na skupljanje igračaka, obavljanje domaćeg zadatka, i slično.

Još jedan delotvoran način da podstaknete svog mališana u obavljanju svojih obaveza, jeste da podesite tajmer i odredite rok tokom kojeg bi obaveza trebala da bude završena. Na taj način, u detetu će se probuditi takmičarski duh i osetiće se zadovoljno nakon ispunjenog zadatka. Takođe, možete ohrabriti dete tako što ćete ispunjavanje obaveza nagraditi aktivnošću u kojoj dete uživa. Tako na primer, za 5 minuta sređivanja sobe, dete može imati pristup kompjuteru 10 minuta, i slično. Na taj način, dete neće povezivati ispunjavanje obaveza samo kao dužnost, već i kao zadovoljstvo.

Drugi način na koji možete inspirisati svoje dete jeste kroz usvajanje određenih načela i vrednosti koje smatrate bitnim za svoju porodicu. Iako možda deluje da su deca isuviše mala za takav vid vaspitanja, zapravo je moguće približiti im stavove kroz način koji je njima zanimljiv. Na primer, možete podsticati empatiju, saosećajnost i brigu za druge tako što ćete pohvaliti ili nagraditi svoje dete svaki put kada iskaže neku od ovih osobina. Na ovaj način, dete će postati svesno svojih akcija i posledica koje one nose sa sobom, i postaće svesno svoje uloge u životima drugih.

Svesno usmerenim akcijama i podrškom roditelja, dete se neće osećati kao nemoćna žrtva okolnosti, već kao ravnopravni član (super heroj!) koji svojim delima može da pomogne drugima i učini im život lepšim.

 

Izvor: Mitigate the effects of home confinement on children during the COVID-19 outbreak, The Lancet,© 2020 Elsevier Ltd

Knjiga "Pričoplet Prvi"

 

 

Knjiga "Pričoplet Drugi"

 

 

Izreke

"Ko šta zagrize, teško ostavlja. "

Informišite me o novim člancima

Traži

Svi članci