Iskustvo oca u roditeljstvu: Upotreba podataka iz ankete domaćinstava za informisanje o snalaženju očeva u roditeljskoj ulozi

Oduvek, akademska istraživanja su bila fokusirana na odnos majke i deteta, što nije iznenađujuće, s obzirom na to da je majčinski odnos prema detetu izuzetno složen i kompleksan za istraživanje. Usled ovolikog interesovanja za analiziranje i definisanje odnosa majke i deteta, otac i njegov učinak u roditeljstvu, kao i njegova osećanja i snalaženje u procesu vaspitanja svoga deteta biva obično postavljeno po strani, kao sekundarna tema kojoj treba da se posveti manje pažnje. Naravno, ovo ne treba biti tako- i očinski i majčinski odnosi treba da budu podjenako analizirani, s obzirom da oboje imaju manje više jednaku ulogu kada je u pitanju psihosocijalni razvoj deteta.

Istraživanje o ovoj temi vredno pomena je jedno koje je bilo sprovedeno u Australiji, koje je htelo da istraži dnevno ponašanje očeva u svojoj ulozi oca; naime, ovim istraživanjem autori su hteli da istraže šta tačno predstavlja izazov za očeve, kako oni reaguju na pomenute izazove, i da li su ti izazovi univerzalni za sve očeve. Takođe, autori su stremili tome da istraže to kako očeve reakcije, kao i njihovi izabrani načini da reše probelm, utiču na psihosocijalni razvoj deteta i odnos deteta i oca uopšte.

Učesnici istraživanja su bili 933 očeva koji su učestvovali u opsežnom istraživanju domaćinstava roditeljskih praksi. Iako je većina očeva izvestila da ima malo problema sa svojom decom, značajna manjina je prijavila probleme u ponašanju i emocijama, a 5% je reklo da njihovo dete pokazuje potencijalno problematičan nivo opozicionog i prkosnog ponašanja. Izveštaji o dečijim problemima bili su povezani sa nivoom ličnog stresa i socioekonomskih nedostataka očeva. Otprilike, polovina svih očeva prijavila je upotrebu jedne ili više prisilnih roditeljskih strategija (vikanje i udaranje deteta rukom ili predmetom) pri čemu je očeva upotreba udaranja povezana sa poteškoćama u ponašanju deteta. Očevi su prijavili nisku stopu učestvovanja na roditeljskim kursevima.

Očeve sa decom od dve ili više godina autori su pitali o njihovoj upotrebi roditeljskih strategija za podsticanje poželjnog ponašanja i suočavanje sa lošim ponašanjem. Strategije roditeljstva za podsticanje poželjnog ponašanja uključivale su: pohvale detetu opisujući ono što mu je prijalo, davanje poslastica, nagrada ili zabavna aktivnost ili pridavanje pažnje kao što su zagrljaj kada se dete ispolji poželjno ponašanje.

Očevi čija su deca bila uzrasta između dve i 12 godina, ocenjivali su verovatnoću da će koristiti brojne strategije za suočavanje sa lošim ponašanjem svog deteta. Veliki deo očeva je naveo da je koristio manje optimalne strategije, uključujući vikanje ili ljutnju i udaranje deteta više od jednom ili nekim predmetom koji nije njihova ruka. Otprilike 43% očeva se prijavilo koristeći jednu od ovih manje efikasnih strategija, 29% ih je koristilo dve, a nešto manje od 5% je reklo da su koristile sve tri strategije.

Ova studija pružila je kratak pregled svakodnevnih roditeljskih iskustava očeva. Rezultati ove studije pokazali su da većina očeva smatra roditeljstvo uglavnom pozitivnim iskustvom, ne brinu o ponašanju svog deteta i osećaju se dobro podržano od strane svojih partnera u svojoj ulozi očeva.

 

Izvori: Matthew R. Sanders • Cassandra K. Dittman • Louise J. Keown • Sue Farruggia • Dennis Rose. What Are the Parenting Experiences of Fathers? The Use of Household Survey Data to Inform Decisions About the Delivery of Evidence-Based Parenting Interventions to Fathers.

Knjiga "Pričoplet Prvi"

 

 

Knjiga "Pričoplet Drugi"

 

 

Izreke

"Dobro se ne pozna dok se ne izgubi. "

Informišite me o novim člancima

Traži

Svi članci