Psihološki izazovi roditeljstva tokom COVID-19 krize

Svedoci smo vremena u kome je skoro sve neizvesno i u kome se suočavamo sa potpuno novim izazovima i problemima, a ova kriza se nesumnjivo odrazila i na roditeljstvo. Roditelji se, zbog ogromnog broja izazova koji su pred njima, suočavaju sa velikom količinom stresa. Stres prvenstveno potiče od okolnosti koje se menjaju iz dana u dan, i nemogućnosti da se predvidi budući tok događaja. Kada se tome pridoda i pritisak vezan za posao, povećana stopa nezaposlenosti i teškoće prilikom rada od kuće, postaje očigledno da je potencijalni nivo stresa veoma visok.

Iako povremeno može delovati da se nalazimo u bezizlaznoj situaciji i da nemamo kontrolu nad onim što se dešava, grupa psihologa je osmislila pristup koji može olakšati ovaj težak period, i u ovom tekstu ćemo vam približiti njihove metode. Jedan od glavnih problema u ovoj situaciji, jeste taj da roditelji, pored svih novonastalih izazova i svakodnevnih obaveza, često zaborave na sebe i sopstvene potrebe. Iako možda na prvi mah deluje sebično, briga o sebi i svom psihološkom zdravlju, je najbolje što možete da učinite kako za sebe, tako i za svoju porodicu.

Ideja brige o sebi je često upotrebljavan pojam, a retko gde je objašnjeno na koji način se ta briga sprovodi, i šta ona zapravo podrazumeva. Prema shvatanju bihejvioralnih psihologa, briga o sebi podrazumeva tri koncepta, a to su: prihvatanje, posvećena akcija i samo-saosećajnost. Prihvatanje podrazumeva prisutnost u sadašnjosti, bez preteranog vraćanja u prošlost ili odlaska u budućnost. Postoje mnoge tehnike koje pomažu postizanju prisutnosti, a meditacija se izdvaja i preporučuje kao jedna od najučinkovitijih. Takođe, vežbanju prisutnosti izuzetno pomaže i zapisivanje sopstvenih misli i emocija, čime ćete dobiti uvid u sopstveno emotivno i psihološko stanje, ali i pomoći sebi u definisanjuproblema. U tom slučaju, možete sebi postavljati jednostavna pitanja, kao što su: ''Kako se osećam danas? Šta je ono što mi je najviše potrebno u ovom trenutku?'' Prihvatanje sadašnjeg trenutka onakav kakav je vodi nas i do prihvatanja svih naših negativnih emocija, koje predstavljaju neizostavan deo života, i kao takve ih treba i posmatrati. Ova tehnika može biti posebno učinkovita kod roditelja koji sebe opterećuju osećanjima krivice,  srama i osećajem da nisu dovoljno dobri roditelji.

Još jedan način kako sebi možemo pomoći jeste smislena akcija. To znači da, u trenucima stresa i neraspoloženja stanemo i zapitamo sebe koji su naši ciljevi, kakve osobe želimo da budemo u budućnosti i kako želimo da naš život izgleda. Ova tehnika nam omogućava da sagledamo širu sliku svojih problema i da povratimo osećaj sopstvene moći. Na taj način izlazimo iz uloge žrtve i preuzimamo odgovornost za svoj život, sa svim teškoćama koje on nosi.

Poslednja, ali svakako ne i najmanje važna stavka, jeste samo-saosećajnost. Ovo je verovatno i najteže za ostvariti, jer smo uglavnom prema sebi previše samokritični. U slučaju da je teško da se oslobodimo kritika koje sami sebi upućujemo, i ako mislimo da ne možemo da osetimo empatiju prema sebi, postoji jedan trik kojim se psihoterapeuti često služe. Trik se sastoji od toga da se sebi obraćate kao kada bi se obraćali dobrom prijatelju, koji ima iste probleme kao i vi. Zapišite na papir šta biste mu rekli i na koji način, i videćete da bi ste mu se obratili sa puno razumevanja i nežnosti. Imajući to u vidu, pokušajte da se i prema sebi odnosite kao i prema tom zamišljenom prijatelju, jer u krajnjem slučaju, mi bismo i trebali da sami sebi budemo najbolji prijatelji.

Verujemo da će vam ovi saveti pomoći da olakšate i prebrodite ovaj izazovni period na najbolji mogući način, i da ćete povratiti veru u sebe i preko potreban psihički mir.

Izvor: Parent Psychological Flexibility and Self-Compassion During COVID-19, Lisa W. Coyne & Evelyn R. Gould & Mikala Grimaldi & Kelly G. Wilson & Gabriel Baffuto & Anthony Biglan, Association for Behavior Analysis International 2020

Knjiga "Pričoplet Prvi"

 

 

Knjiga "Pričoplet Drugi"

 

 

Izreke

"Tiha voda brijeg roni. "

Informišite me o novim člancima

Traži

Svi članci