Uticaj interneta na vaspitanje dece: Da li internet i mediji utiču na vaspitno-obrazovni odnos roditelja i dece?

Internet je svuda. Svi ga koriste, i njegova primena je izuzetno široka. Gotovo da ne postoji sfera života u kom internet ne može igrati određenu ulogu. Od kupovine, obrazovanja, zabave i medicine, internet se integrisao u život ljudi dvadeset prvog veka, i njegov uticaj na naše živote neće jenjavati skoro. Deca i tinejdžeri iskazali su se u, bezbrojnim anketama, da čak i previše koriste internet na dan, najviše za zabavu, tačnije za igranje igrica i konzumiranje sadržaja putem popularne platforme za gledanje videa svakakvih žanrova, nazvanom Jutjub. Što se roditelja tiče, njihovo konzumiranje interneta je znatno manje od mlađih generacija, i uglavnom se bazira na čitanju onlajn članaka, praćenja vesti preko različitih portala, i kačenja slika na socijalne mreže kao što su Fejsbuk i Instagram.

Po ovim informacijama, možemo zaključiti da je internet uveliko postao deo našeg svakodnevnog života, i to ne u maloj meri. U jednoj studiji je utvrđeno da prosečni tinejdžer provede čak tri sata na internetu na dan, bilo to putem kompijutera ili telefona. Iz ove izjave možete zaključiti da je lako postati zavistan od interneta, pogotovo ako su u pitanju mala deca i osobe koje nemaju dovoljno socijalnih veština, te se okreću internet, uz pomoć kojeg mogu da učestvuju u socijalnim interakcijama bez stigme i osećaja nelagodnosti. Kada su u pitanju stariji ljudi, oni se najviše ''navuku'' na čitanje vesti, od kojih su najčešće većina lažne, te mogu sebi da stvore lažnu sliku o svetu usled konzumiranja takvog sadržaja. Ovakva navika odraslih može dovesti do anksioznosti i depresije.

Sada kada smo saznali koje mesto internet zauzima u našim životima, kao i kako utiče na naš svakodnevni život, pitanje koje se sledeće postavlja je: S obzirom da internet ima toliki uticaj na nas, kakav je njegov uticaj na naše odnose? Kakav to uticaj ima internet na odnos roditelja i deteta? Na vaspitanje? Bezbroj istraživanja su se sprovela na ovu temu. Većina istraživanja su pokazala da prekomerna upotreba društvenih medija itekako ima uticaj na roditeljstvo; prouzrokuje distrakciju roditelja, smanjujući nivo svakodnevnog roditeljskog angažmana. Studije su pokazale da su čest kontakt očima i nepodeljena pažnja neophodni u izgradnji sigurne veze između roditelja i deteta. Istraživačke studije na ovu temu nadale su se da će shvatiti da li postoji povezanost između broja sati koje roditelj provede na društvenim medijima i bilo kojeg broja roditeljskih kvaliteta. Prekomerna upotreba društvenih medija može dovesti do smanjenja mnogih komunikacijskih procesa neophodnih za stvaranje snažnih veza između roditelja i deteta. Pored velike količine vremena provedenog na uređaju, roditelj može biti fizički prisutan, ali, može biti i emocionalno distanciran, zanemarujući sve, pa tako i potrebe svoje dece.

Po rezultatima istraživanja možemo zaključiti da je korišćenje interneta mač sa dve oštrice. Njegov uticaj može biti dobar ili loš, u zavisnosti kako ga koristimo. Shodno tome, treba ustanoviti zdrav, optimalan način korišćenja kako ono nebi prešlo u adikciju, koja može imati stravične posledice.

Izvori: Ante-Contreras, Denise. “Distracted P Acted Parenting: How Social Media Aff Enting: How Social Media Affects Parent-Child Ent-Child Attachment.” 2016.

Knjiga "Pričoplet Prvi"

 

 

Knjiga "Pričoplet Drugi"

 

 

Izreke

"Zlato je čisto i u prljavoj kesi. "

Informišite me o novim člancima

Traži

Svi članci