5 načina da čitanje učinite zabavnim

Učenje čitanja za neku decu može biti izazovna avantura. Čini se da svi, od učitelja ili vaspitača, preko mame i tate pa do bake i deke, jedva čekaju da dete nauči da čita. Sav taj pritisak koji se, često nesvesno, stvara oko ove teme, može uticati da dete ovu temu doživi stresno ili prosto izgubi interesovanje. Gubitak interesovanja ili uzbuđenja oko čitanja može dalje u detetu proizvesti gubitak želje za čitanjem.  Međutim, ukoliko se pronađu načini da čitanje učinimo zabavnim i prijatnim za dete, deca će biti mnogo zainteresovanija i biće spremna da sednu i pročitaju neku knjigu. 

Pričoplet nudi nekoliko ideja da vašem detetu čitanje učinite zabavnim.

 

Čitanje preletanje:

Ovakav način podrazumeva da dete čita samo one delove tj. reči koje poznaje a preskače one koje ne poznaje. Kada ovo radite sa detetom - vi knjigu čitate zajedno. Dete čita do onog dela do kojeg poznaje reči, a kada dođe do dela tj. reči koju ne poznaje, dete treba da kaže PRELETANJE i tada Vi nastavljate da čitate. Ovakav način može biti veoma zabavan i može pojačati dečiju želju za čitanjem. 

 

Prijatelj čitač:

Ovakav način podrazumeva uparivanje deteta sa starijim detetom koje je već usvojilo veštinu čitanja i oboje čitaju naglas. Slično kao kod preletanja, iako ovde odrasli ne trebaju da uzimaju učešća. Starije dete će objašnjavati mlađem, i ova igra čitanja će biti korisna za oba deteta. Starije dete će povećati svoje samopouzdanje i dobiti osećaj kompetencije, a mlađe će biti lišeno straha ili frustracija od prisustva odraslih koji kod njega možda izazivaju tremu ili neku nepovoljnu emociju.

 

Skrovište za čitanje:

Ukoliko nemate dvorište gde biste mogli napraviti skrovište za čitanje, dopustite detetu da ga napravi u stanu. Skrovište za čitanje može biti i običan improvizovani šator od ćebeta gde će se čitati priče. Pobrinite se da skrovište bude bezbedno i da dete ima dovoljno mesta za vas i dete. Skrovište je zanimljivo jer tamo ostaju greške čitanja, tamo se dešavaju priče koje se ne dešavaju van skrovišta, tamo se govore tajne. Zajedno sa detetom napravite skrovište za čitanje, ponesite detetovu omiljenu knjigu i uživajte. 

 

Detektiv za slike

Neka vaše dete prelista knjigu, pogleda sve ilustracije i ispriča vam šta misli da će se dogoditi u nekoj od priča. Neka opiše sve što je videlo i ispriča priču na osnovu slika. Zatim mu pročitajte priču i vidite koliko stvari je dete pogodilo. 

 

Zvezda priče

Da li ste ikada videli personalizovane priče u kojoj je ime vašeg deteta dato glavnom junaku? Ovo je jedinstven način da vašem detetu koje nerado čita ili nerado uzima knjige, približite svet čitanja. U ovakvim knjigama mogu da budu odštampana i imena prijatelja vaše dece, gde je vaše dete glavni junak. Ako nabavite ili sami personalizujete neku knjigu, dete će samo poželeti da vidi šta se zapravo dešava. Ovo unosi mnogo motivacije jer će dete želeti da sazna kroz kakve avanture prolazi sa svojim prijateljima u knjizi.  

 

Čitanje ne mora uvek da bude učenje i ne mora da bude teret. Da biste dete zainteresovali za čitanje, često ne treba mnogo energije već samo dobra volja i mašta bez granica. Takođe, Pričoplet uskoro nudi knjige koje olakšavaju deci čitanje i nude mogućnost personalizovanja priča. Pratite naš sajt i poručite svoje primerke Pričoplet knjiga. 

Knjiga "Pričoplet Prvi"

 

 

Knjiga "Pričoplet Drugi"

 

 

Izreke

"Prav se smije, a kriv se krije. "

Informišite me o novim člancima

Traži

Svi članci