Povezanost fizičke aktivnosti i razvoja kognitivnih funkcija kod dece

Svi smo upoznati sa pozitivnim efektima redovnog vežbanja, što i nije zapanjujuće, s obzirom da je članaka i istraživanja na ovu temu sve više. Dobro je poznato da redovna fizička aktivnost određenog intenziteta i trajanja doprinosi normalnom funkcionisanju našeg organizma, smanjuje rizik od raznih bolesti i ima direktan uticaj na naš psihofizički razvoj. Ipak, mnogi od nas su informisani o samo jednoj grani pozitivnih efekata redovnog vežbanja: onoj koja se tiče našeg fizičkog zdravlja.

Ali, da li ste se ikad zapitali kako redovno vežbanje utiče na vašu psihu, i na moždani razvoj vaše dece? Poznata je činjenica da redovna fizička aktivnost doprinosi tome da se osećamo srećnije i zdravije, ali postoji još mnoštvo faktora koji se tiču povezanosti naše psihe i fizičke aktivnosti kojih ljudi nisu svesni. Redovna fitnes rutina je nešto najdragocenije što možete da obezbedite sebi i vašoj deci. Uključiti porodicu u neki tip sporta doprineće ne samo da telo vašeg deteta bude u top formi, već i da njegove moždane funkcije budu razvijene kako treba.

Naše moždane funkcije, kao što su memorisanje određenih sadržaja i rešavanje logističkih problema, mogu biti unapređeni putem redovne fizičke aktivnosti.

 

Slažemo se da ovaj koncept deluje pomalo zbunjujuće, ali postoje istraživanja koji potvrđuju ovu tvrdnju. Mi ćemo napomenuti jedno istraživanje koje je izvedeno u Ouklandu, finansirano od strane Centra za Istraživanje moždanih funkcija u Americi. Hipoteza datog istraživanja je glasila da redovna fizička aktivnost pozitivno deluje na razvoj kognitivnih sposobnosti. Subjekti su bila deca od 7 do 13 godina, kojima je bio dodeljen zadatak da svakodnevno rade takozvane telesne vežbe viskog intenziteta. Njihov napredak je bio praćen tokom šest nedelja, i rezultati su bili neverovatni: deca su imala poboljšanja u vidu njihove radne memorije, kognitivne kontrole i koncentracije! Rezultati su još više zapanjujući ako pogledamo trajanje vežbi: naime, vežbe koje su deca radila trajale su samo deset minuta na dan! Ono što još više potvrđuje hipotezu istraživanja je da su se deca kojima je dodeljen zadatak da svakodnevno vežbaju snašla bolje u rešavanju testova nego deca koja nisu imala ovu fitnes rutinu!

Pa, sada kada smo se upoznali sa pozitivnim stranama redovnog vežbanja na mentalni razvoj- šta dalje? Najbolji savet koji se može dati roditeljima i deci koji još nemaju ustanovljenu naviku za redovnom fizičkom aktivnošću je da probaju da za početak svaki dan odvoje bar desetak minuta za neki tip zahtevnije fizičke aktivnosti. Kao što je u prethodno navedenom istraživanju navedeno- samo 10 minuta intenzivne fizičke aktivnosti dnevno može napraviti drastičnu razliku u tome kako vaše moždane vijuge funkcionišu! Autori eksperimenta ukazuju da neko predugačko trajanje treniranja nije toliko bitno kada je u pitanju unapređenje kognitivnih sposobnosti, već sam intenzitet vežbanja, što znatno olakšava proces organizovanja fitnes rutine za roditelje i njihovu decu. Kako god okrenuli, i odrasli i deca uvek mogu da nađu bar desetak minuta vremena kako bi vežbali svaki dan, a da pritom ne remete svoje obaveze. Sam pomisao na pozitivne efekte vežbanja je dovoljna motivacija da se počne što pre!

Izvori: Moreau, David, et al. (2017) “High-Intensity Training Enhances Executive Function in Children in a Randomized, Placebo-Controlled Trial.” ELife, ELife Sciences Publications

Knjiga "Pričoplet Prvi"

 

 

Knjiga "Pričoplet Drugi"

 

 

Izreke

"Prijatelj se u nevolji poznaje. "

Informišite me o novim člancima

Traži

Svi članci