Ublažavanje efekata kućne izolacije kod dece tokom Korona krize

Korona virus je doneo sa sobom mnoge promene u svakodnevnom životu, koje se u velikoj meri odražavaju i na naše mališane. U cilju suzbijanja epidemije, sve društvene aktivnosti su zamenjene boravkom u četiri zida. Ova promena realnosti i uobičajenog načina funkcionisanja odrazila se na sve, a posebno na najosetljivije grupe stanovništva, u koje spadaju deca.

Najveća promena u životu mališana jeste svakako prestanak rada škola i vrtića. Ova situacija povlači sa sobom brojne posledice po mentalno i fizičko zdravlje dece.

Predugi boravak u kući ima za posledicu smanjenu fizičku aktivnost, što se odražava na povećanje gojaznosti kod dece, ali i na raspoloženje i psihičko stanje. Brojni drugi faktori, kao što su odsustvo druženja sa vršnjacima i odsustvo ličnog prostora, mogu biti okidači za pojačan osećaj usamljenosti, depresije i stresa. Deci je, kao i odraslima, potrebna određena struktura dana i obaveze koje je potrebno izvršavati, kako bi se postigao osećaj ispunjenosti i korisnosti, što često izostaje tokom predugog boravka u kući.

Na sve ove apsekte izolacije, treba dodati i one manje uočljive, ali nikako manje važne, koji se odnose na povećan nivo stresa i straha usled novonastale situacije. Poznato je da deca lako upijaju uticaje iz spoljašnje sredine, pa će tako lako osetiti ako su roditelji zabrinuti ili uznemireni. S druge strane, deca ne mogu u potpunosti da se nose sa ovim osećanjima, pa im je stoga neophodna dodatna pomoć i pažnja.

Postoji mnogo načina kako se može promovisati zdrav način života i zdrave navike. Najpre, bitno je da na nivou države postoji obrazovna strategija koja će u najvećoj mogućoj meri unaprediti onlajl obrazovanje, tako da bude prilagođeno svim uzrastima. Pedagozi savetuju promotivne video zapise u kojima će biti zastupljene teme poput fizičkog i mentalnog zdravlja, fizičke aktivnosti, pravilne ishrane, lične higijene i ostalih značajnih tema.

Svi društveni akteri bi trebali da budu uključeni u prevazilaženje krize, ali je nesumnjivo najznačajnija uloga porodice i škole, odnosno obrazovnih ustanova. Porodica kao osnovna jedinica društva treba da pruži detetu sigurnost i utočište od stresova svakodnevice, time što će detetu saopštavati bitne i proverene informacije, i time što će mu pružiti utehu i podršku u izazovnim vremenima.

Roditelji bi trebali da predstavljaju jednu vrstu filtera između deteta i realnosti koja je prepuna informacija koje su za dete zbunjujuće. Najbolji način na koji možete pomoći svom detetu u trenutnim okolnostima, jeste putem otvorenog i iskrenog razgovora.  U tom slučaju, detetu treba objasniti situaciju na način koji je najprimereniji njegovom uzrastu, i na način koji je detetu blizak i zanimljiv.

Škole predstavljaju drugi značajni faktor u ovom periodu, i njihovu moć treba iskoristiti na najširi mogući način. Umesto fokusiranja isključivo na prenošenje gradiva, škole bi mogle da obezbede mališanima sve neophodne infomacije, kao i materijale koji bi im bili zanimljivi i korisni u trenutnoj situaciji.

Korona virus je doneo sa sobom velike promene sa kojima tek učimo da se suočavamo, i tokom kojih ćemo posebnu pažnju posvećivati onima koji su najosetljiviji, a to su naši najmlađi. Uz savete navedene u ovom tekstu, nadamo se da će ovaj period biti makar malo lakši i podnošljiviji.

Pričoplet uredništvo

Knjiga "Pričoplet Prvi"

 

 

Knjiga "Pričoplet Drugi"

 

 

Izreke

"Jednog gleda, dvojica se nadaju. "

Informišite me o novim člancima

Traži

Svi članci