Uticaj roditeljskih stilova na formiranje saobraćajnih navika kod adolescenata

Da li postoji savršeni stil roditeljstva?

Od svih životnih faza, faza adolescencije se pokazala kao najstresnije doba za roditelje i njihovu decu. Kao i u svim razvojnim stadijumima, način na koji se roditelji ophode prema detetu i njihov stil roditeljstva imaju veliki učinak u tome kako će se dete ponašati kada odraste. Kada je u pitanju razvojna faza adolescencije, roditeljima teško pada vaspitanje svoje dece zbog širine tema koje moraju da obrade sa svojim detetom, između ostalog, a uostalom, i zbog detetovih konstantih naglih promena raspoloženja koje su normalne za taj razvojni period. Iako postoji mnogo zanimljivih tema u ovoj oblasti, mi ćemo se u ovom članku fokusirati na uticaj stila roditeljstva kada je u pitanju razvijanje dobrih navika ponašanja u saobraćaju kod dece.

Širom sveta, saobraćajne nesreće predstavljaju glavni uzrok smrtnosti kada su u pitanju adolescenti. Mnogi roditelji se ne trude dovoljno kada upoznavaju svoju decu sa pravilima vožnje, najpre zato što smatraju da je to isključivo posao auto škola koje adolescenti pohađaju. Mnoge statistike su prikazale da adolescenti koji su imali edukaciju od strane profesionalaca, uz dobar primer roditelja, voze obazrivije od onih koji tu vrstu podrške nisu imali. Takođe je pokazano da, ukoliko su roditelji neobazrivi vozači, i njihova deca će verovatno biti manje oprezni tokom vožnje. Zašto? Zato što se deca ugledaju na roditelje i usvajaju njihovo ponašanje, ma kako loše ono bilo. Baš zbog ovoga, roditelji trebaju da pripaze kako se ponašaju za volanom. Ne samo to, nego treba i da se posvete deci u smislu njihove vozačke edukacije: edukacija dece u toj sferi nije isključiva odgovornost instruktora u školi!

 

Kada su u pitanju stilovi rodteljstva, za koji mislite da ima najefektivniji uticaj u stvaranju dobrih vozačkih navika kod dece: autoritativni, dopuštajući ili topli stil roditeljstva? Roditelji koji teže autoritativnom odnosu, strožiji su prema svojoj deci i skloni zabranjivanju određenih aktivnosti za koje misle da su opasne za dete. Zatim, roditelji koji koriste dopuštajući stil imaju tendenciju da više izražavaju saosećajnost i nemaju težnju da stavljaju preterane zabrane. Roditelji sa toplim odnosom skloni su da razmaze svoju decu do tolike mere da nemaju nikakve obaveze niti zabrane.

Sigurni smo da mislite da su ovi stilovi donekle ekstremni, i mi se slažemo. Oni su zapravo uprošćena verzija, i većina roditelja ima stil koji je kombinacija minimum dvaju od ovih stilova. U mnogim istraživanjima sprovedenim na ovu temu, onaj stil koji se pokazao kao najbolji je bio mešavina autoritativnog i dopuštajućeg stila. Deluju kao suprotnosti, ali verujte nam, ova dva stila mogu da postoje simultano u vaspitanju koje sprovodi roditelj. Ovakav mešoviti stil podrazumeva umerene zabrane i predstavljanje roditelja kao konačnu i najvažniju figuru autoriteta, dok se u odnosu i dalje zadržavaju emocije nežnosti, saosećanja i topline. Na ovaj način, deca imaju priliku da uče o vožnji u prijatnom i opuštenom okruženju, dok idalje posmatraju roditelja kao autoritet koji treba slušati i poštovati, te se bilo koje informacije koje izreknu roditelji vrednuje i internalizuje od strane deteta.

Izvori: Mohammad Morshidi, Muhammad Zaly Muhammad Hussein, “The Effect Of Parenting Style On Adolescent’s Perception Towards Road Safety”

Knjiga "Pričoplet Prvi"

 

 

Knjiga "Pričoplet Drugi"

 

 

Izreke

"Onome, ko ume da čeka, vremenom sve dolazi. "

Informišite me o novim člancima

Traži

Svi članci