Početak školske godine

Početak školske godine se bliži. Bilo da će povratak u školu podrazumevati klasično pohađanje nastave ili će se nastava odvijati na daljinu, ovo je vreme kada nastavnici i roditelji revidiraju najvažnije dečije potrebe i na koji način najbolje da podrže njihov razvoj. Deca su provela u kućama nekoliko meseci, a roditelji treba da nađu načina da ih sada podrže kada trebaju da se vrate normalnim aktivnostima. Kao što znamo, u našoj zemlji je ostavljena opcija da se izabere način pohađanja nastave, ali, u oba slučaja, odmor je završen i školska godina počinje.

Roditelji, tokom školske godine, a naročito na njenom početku, moraju pomoći deci da kroz učenje razviju osećanje kompetentnosti, pravih vrednosti, kreativnosti i samopouzdanja. Izdvojićemo nekoliko primera za koje smatramo da su vredni pažnje, kako bi se Kovid kriza prevazišla, a deca osnažila za školske aktivnosti.

Uspeh dolazi sa mnogih strana, i ogleda se u različitim oblicima, stoga, podstaknite decu da pronađu mognućnosti da učine nešto pozitivno, kada god je to moguće. Podstičite njihovu ljubaznost i osećaj važnosti dorpinosa zajednici i opštem dobru, jer, tokom ove krize, svi smo pomalo postali sebični, hteli to priznati ili ne. Odmah zatim, priznajte i pohvalite dečija postignuća, recite im da ste ponosni na njih, naglašavajte svaki njihov, čak i minimalan napredak.

Što se tiče vaših očekivanja od deteta, u novoj školskoj godini, ona bi trebalo da budu jasna i ne preterana, odnosno, u potpunosti prilagođena dečijim mogućnostima, njihovim snagama i slabostima. Najbolje je da razgovarate sa svojom decom i budete fleksibilni kada je u pitanju njihov pogled na školske obaveze, zadatke kao i njihova interesovanja i stremljenja. Slušajte ih pažljivo, ali, dajite im realne povratne informacije u pogledu njihovog stava i ponašanja. Nemojte ih potcenjivati, a još manje precenjivati. Ako deca nisu zainteresovana za školu, pomozite im da razumeju efekte i posledice takvog stava, a zatim, modelirajte alternativne oblike ponašanja. Imajte strpljenja i budite konstruktivni. Ponekad ne svesno preoštro kritikujemo neadekvatno ponašanje deteta, stoga, dajte im do znanja da greše, ali izbegnite oštre kritike. Motivišite ih da napreduju, objasnite im obe strane medalje, a zatim pohvalite sve što su isplanirali ili uradili, a što je pozitivno.

I na kraju, zapamtite da je vrlo važno da ih slušate. Deca vole pažnju, uvažavajte njihovu radoznalost i podstičite učenje kroz istraživanje i kreativno izražavanje, prilagođavanje  i sticanje jake radne etike. Sve ovo je važno za njihov rast i razvoj i pomaže u pojačavanju inteligencije, kreativnoj ekspresiji, što će vas, zajedno sa detetom, dovesti do uspešnog prolaza kroz sve čari nove školske godine. Naoružajte se strpljenjem, pratite Pričoplet i srećno!

 

Uredništvo Pričopleta

Knjiga "Pričoplet Prvi"

 

 

Knjiga "Pričoplet Drugi"

 

 

Izreke

"Ljubav prema istini je glavna i najvažnija crta karaktera. Onaj koji laže - nema karaktera "

Informišite me o novim člancima

Traži

Svi članci