Mačka Tombi redovan učenik jedne škole

Mačka Tombi postala je redovni učenik jedne Osnovne škole.️
 
Ime ove neobične mačke je Tombi, a po mnogo čemu se razlikuje od svojih „rođaka“. Naime, ona je prvi četvoronožni učenik jedne Osnovne škole u turskom gradu Izmiru!
 
Nju su, kao i njenih nekoliko drugarica, učenici škole redovno hranili u školskom dvorištu, a Tombi je počela i da ulazi u razred kada i njeni drugari krenu u učionice. Prvo je počela slobodno da se šeta među školskim klupama, a kada bi zaspala, djeca su se trudila da budu tiha i pažljivo slušaju nastavu, kako je ne bi probudili.
 
Učiteljica, Ozlem Pinar Ivasku, primjetila je da su pojedini učenici počeli i ranije da dolaze u školu, samo da bi proveli vreme sa Tombi. Tada je odlučila da dobije dozvolu od uprave škole da maca bude u razredu.
 
– Primila je sve potrebne vakcine, a izvađen joj je i pasoš. Uprkos tome, jedan od roditelja se pobunio, pa je mačka udaljena sa časova, rekla je jedna od zaposlenih u školi!
 
Međutim, đaci su postali tužni i došli su na ideju da se angažuju kako bi svoju miljenicu vratili u školu! I uspeli su, zajedno sa nadležnima, pa Tombi ponovo ”pohađa” nastavu.
 
– Učenici su postali pažljiviji otkako je došla. Ranije su trčali po razredu i bio je nered, ali sada se trude da je ne probude, da ne trče kako joj ne bi smetali,ne pričaju glasno.
 
I đaci su bili presrećni što je maca njihova nova „učenica“.️
 
Izvor: Facebook

Muzika je sastavni deo života i ima vrlo povoljan uticaj na nervni sistem, ali, koliko ona može biti od koristi deci, pokušaćemo da objasnimo. Naime, u nekim zemljama je muzičko obrazovanje obavezno (Velika Britanija, Južna Koreja) i uopšte se ne dovodi u pitanje, ali i u zemljama koje nemaju naročito razvijenu kulturu, većina dece u starijim razredima čita note i ume da svira ili peva po notama. Zbog čega učitelji i psiholozi smatraju muziku važnom za decu – evo pet razloga.

 1. Kod dece se razvija pamćenje. Kada se deca uče da raspoznaju note i razvijaju sluh za muziku – lakše usvajaju strane jezike.
 2. Pri sviranju muzičkog instrmenta, leva i desna ruka izvode različite pokrete – na primer, jedna ruka se kreće brže od druge, proizvodi glasnije zvuke, dok druga sve to izvodi sporije i tiše. Takva različita aktivnost ruke razvija finu motoriku prstiju, poboljšava koordinaciju kretanja i utiče na razvijanje govora, pisanja i crtanja.

 3. Neuronske veze između logičke leve i stvaralačke desne hemisfere mozga su jače kod muzičara. Leva strana analizira note dok desna upravlja pokretima. Ovo utiče na razvoj mišljenja i odražava se na dobro shvatanje geometrije.

 4. Muzčke kompozicije imaju složenu strukturu što direktno utiče na sposobnosti struktuisanja i sistematizovanja bilo kakve informacije.

 5. Deca koja se bave muzikom lakše rade u grupi i bolje komuniciraju sa ljudima i okolinom uopšte.

 

Ovo su samo neki od primera koje navodi ruski portal profi.ru u pogledu muzičke kulture i pozitivnog uticaja muzike na decu i ljude. Ne treba zaboraviti da muzika čini čoveka duhovnijim, smirenijim i harmoničnnijim, a ljudi koji žive u harmoniji mire se is a sobom i sa okolinom, i manje su skloni nervozama i agresiji.

Početak školske godine se bliži. Bilo da će povratak u školu podrazumevati klasično pohađanje nastave ili će se nastava odvijati na daljinu, ovo je vreme kada nastavnici i roditelji revidiraju najvažnije dečije potrebe i na koji način najbolje da podrže njihov razvoj. Deca su provela u kućama nekoliko meseci, a roditelji treba da nađu načina da ih sada podrže kada trebaju da se vrate normalnim aktivnostima. Kao što znamo, u našoj zemlji je ostavljena opcija da se izabere način pohađanja nastave, ali, u oba slučaja, odmor je završen i školska godina počinje.

Roditelji, tokom školske godine, a naročito na njenom početku, moraju pomoći deci da kroz učenje razviju osećanje kompetentnosti, pravih vrednosti, kreativnosti i samopouzdanja. Izdvojićemo nekoliko primera za koje smatramo da su vredni pažnje, kako bi se Kovid kriza prevazišla, a deca osnažila za školske aktivnosti.

Uspeh dolazi sa mnogih strana, i ogleda se u različitim oblicima, stoga, podstaknite decu da pronađu mognućnosti da učine nešto pozitivno, kada god je to moguće. Podstičite njihovu ljubaznost i osećaj važnosti dorpinosa zajednici i opštem dobru, jer, tokom ove krize, svi smo pomalo postali sebični, hteli to priznati ili ne. Odmah zatim, priznajte i pohvalite dečija postignuća, recite im da ste ponosni na njih, naglašavajte svaki njihov, čak i minimalan napredak.

Što se tiče vaših očekivanja od deteta, u novoj školskoj godini, ona bi trebalo da budu jasna i ne preterana, odnosno, u potpunosti prilagođena dečijim mogućnostima, njihovim snagama i slabostima. Najbolje je da razgovarate sa svojom decom i budete fleksibilni kada je u pitanju njihov pogled na školske obaveze, zadatke kao i njihova interesovanja i stremljenja. Slušajte ih pažljivo, ali, dajite im realne povratne informacije u pogledu njihovog stava i ponašanja. Nemojte ih potcenjivati, a još manje precenjivati. Ako deca nisu zainteresovana za školu, pomozite im da razumeju efekte i posledice takvog stava, a zatim, modelirajte alternativne oblike ponašanja. Imajte strpljenja i budite konstruktivni. Ponekad ne svesno preoštro kritikujemo neadekvatno ponašanje deteta, stoga, dajte im do znanja da greše, ali izbegnite oštre kritike. Motivišite ih da napreduju, objasnite im obe strane medalje, a zatim pohvalite sve što su isplanirali ili uradili, a što je pozitivno.

I na kraju, zapamtite da je vrlo važno da ih slušate. Deca vole pažnju, uvažavajte njihovu radoznalost i podstičite učenje kroz istraživanje i kreativno izražavanje, prilagođavanje  i sticanje jake radne etike. Sve ovo je važno za njihov rast i razvoj i pomaže u pojačavanju inteligencije, kreativnoj ekspresiji, što će vas, zajedno sa detetom, dovesti do uspešnog prolaza kroz sve čari nove školske godine. Naoružajte se strpljenjem, pratite Pričoplet i srećno!

 

Uredništvo Pričopleta

Nova školska godina upravo počinje. Jutros su svi uzbuđeni, roditelji, bake, deke, kumovi, tetke, deca...Svi zajedno počinju školsku godinu, ali, najviše uzbuđenja, svakako doživljavaju oni kojima je prvi dan u školskoj klupi. Đaci prvaci ili deca koja danas kreću u vrtić, treba da imaju svu pažnju, jer danas je njihov poseban dan. Zato Pričoplet za njih izdvaja nekoliko poznatih pesmica, i želi im uspešan početak školske godine. Srećno!  

 

ŠUMSKI VRTIĆ - Jovan Jovanović Zmaj

Kroz šumicu vodi putić,
tu je jedan mali vrtić.
Od lišća je i od cveća
i od trave i drveća.

Tamo zeca vodi mama,
veverica ide sama.
Tu su srne, medvedići,
pa ježevi i pužići.

Doveli su čak i vrapca,
onda jednog malog žapca.
Teta Lija sve ih čuva,
tata meca ručak kuva.

Svakog dana slušam graju,
pa se pitam: Šta igraju?
Koje priče oni znaju?
Da li znaju da crtaju?

Ako sve to dobro znate,
molimo vas, ispričajte!

 

Dolazak – Mošo Odalović

Danas u školu
Moramo ići,
Neka se ljute
Svi vrtići.

Neka se naljute
Sve do krova,
Moramo dalje –
Čekaju slova.

 

 

Svako dete uči i razvija se sopstvenim ritmom, a brzina razvoja sposobnosti čitanja takođe je različita kod svakog deteta. Svako dete brže ili sporije usvaja slova i počinje da čita i piše, međutim, ukoliko dugo vremena postoji problem sa usvajanem veštine čitanja – možda se radi o disleksiji.

Disleksija je poteškoća u učenju čitanja. Ona utiče na dečiju sposobnost da usvoji veštinu čitanja, da prepoznaje i razlikuje slova kao znakove jezika. Deca sa disleksijom često veoma teško usvajaju nove reči ili ih izgovaraju na svoj način, često zamenjujući redosled slova ili slogova, u nameri da ih izgovore. Disleksija uzrokuje poteškoće u čitanju i pisanju. Deca kompenzuju to učenjem reči napamet, međutim, prepoznavanje i usvajanje novih reči može biti dug i mukotrpan proces.

Važno je znati da disleksija nije odraz detetove inteligencije. U većini slučajeva, do trećeg razreda, deca sa disleksijom se prilično dobro snalaze, međutim, u trećem razredu već nastaju ozbiljnije poteškoće zbog komplikovanijeg gradiva i velikog broja reči.

Znakovi disleksije:

 • Poteškoća u učenju i najjednostavnijih rimovanih rečenica
 • Poteškoća u izgovoru
 • Poteškoća praćenju uputstava (npr. za rešavanje nekog zadatka)
 • Ponavljanje kratkih i učestalih reči (npr. veznika)
 • Poteškoća u nabrajanju s leva na desno

U školi, deca sa disleksijom obično imaju sledeće probleme:

 • Problem pri izgovaranju novih reči
 • Vidno umanjena elokventnost u odnosu na vršnjake
 • Otežano praćenje nastave, pisanje beležaka, prepisivanje sa table
 • Poteškoće sa asociranjem zvukova tj. glasova za slovnim oznakama tj. slovima, sekvenciranje slogova
 • Izbegavanje čitanja naglas
 • Vidna uznemirenost i umor kada je u pitanju čitanje

Disleksija, takođe, i van škole, utiče negativno na decu koja, usled ovog poremećaja imaju sledeće probleme:

 • Poteškoće u prepoznavanju znakova na ulici
 • Poteškoće u učenju pravila igre (u dečijim igrama)
 • Poteškoće u praćenju uputstava ili učenju puta do kuće (sve što uključuje više pravaca i više etapa)
 • Poteškoće u učenju stranog jezika i uopšte u komunikaciji sa drugima
 • Problem sa frustriranošću kada shvate da ovaj problem utiče na njihovo raspoloženje i emocionalnu stabilnost 

Socijalni i emocionalni uticaji disleksije na dete su veliki. Dete koje ima problem da nauči jednostavne reči, ima problem da iskaže emociju, što direktno utiče na njegovu sposobnost i snalaženje u socijalnim interakcijama. Deca sa disleksijom, naročito ona kod koje disleksija još uvek nije dijagnostifikovana, često imaj manjak samopouzdanja, povlače se u sebe, jer previše brin o tome da li će nešto pogrešno reći, da li će uspeti da odgovore na pitanje, da li će ih zbog greške vršnjaci ismevati...

Iako ne postoji slaganje stručnjaka u uzrocima disleksije, svakako da se, sve više, radi na novim metodama koje bi mogle pomoći deci i roditeljima da prevaziđu ovaj problem. Disleksija je veoma često praćena i disgrafijom (poremećajem pisanja) stoga je vrlo važno da se prepozna i dijagnostifikuje na vreme. Ukoliko primetite da vaše dete učestalo ima problem sa učenjem slova, čitanjem i razumevanjem pročitanog, posetite defektologa-logopeda i utvrdite da li je uzrok tome možda baš  disleksija.

Izvor: Katherine Martinelli, Child Mind Institute, Inc.2020

Strana 1 od 2

Knjiga "Pričoplet Prvi"

 

 

Knjiga "Pričoplet Drugi"

 

 

Izreke

"Istina uvek najviše boli. "

Informišite me o novim člancima

Traži

Svi članci